Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Franska mittenväljare avgör valet

Annons

Nicolas Sarkozy tippas som segrare efter det franska presidentvalets första omgång. Blickarna riktas nu mot centristen Bayrous väljarkår - det är väljarna i den politiska mitten som kommer att avgöra valet.

Alla opinionsmätningar talar samma språk: den konservative Sarkozy kommer att vinna valduellen mot socialisten Ségolène Royal om två veckor. En första blick på söndagens valresultat pekar också i samma riktning: med drygt 31 procent av rösterna har Sarkozy ett ordentligt försprång i förhållande till Royals knappt 26 procent.

Royals naturliga väljarreserv tycks inte heller särskilt stor. En hel del vänsterväljare som egentligen hade en annan favorit röstade på Royal i söndags för att försäkra sig om vänsterns närvaro i valfinalen. Detta för att förhindra en upprepning av valet 2002, då högerextremisten Jean-Marie Le Pen slog ut socialisternas kandidat redan i första valomgången.

Fem av valets sex övriga vänsterkandidater har visserligen redan uppmanat sina anhängare att rösta på Royal för att stoppa Sarkozy men de lyckades inte samla mer än totalt tio procent av rösterna i söndags.

För Sarkozys del har hans upprepade lockrop till Le Pens väljare slagit väl ut och han lyckades i söndags åderlåta extremhögern. För den snart 79-årige Le Pen, som gjorde sitt femte och troligen sista presidentval i helgen, var hans knappt 11 procent en ren katastrof.

Men detta innebär samtidigt att Sarkozy redan fått över en del av högerextremisterna på sin sida. En del av de återstående kan, paradoxalt nog, välja att sälla sig till Royal och vänsterns stridsrop "tout sauf Sarko" - allt utom Sarko(zy).

Återstår de nära 19 procent som röstade på socialliberalen François Bayrou, som trots sin tredjeplacering framstår som en av valets stora vinnare. Från att ha fått knappt sju procent i förra presidentvalet och från att hans lilla högerparti UDF var nära att försvinna när Sarkozys storparti UMP bildades 2002 har han lyckats återskapa en politiskt mittkraft. Hans löften om att riva ner blockgränserna har lockat väljare från både höger och vänster.

Sarkozys och Royals båda läger har redan skickat inviter till Bayrou. Allt tyder dock på att han inte kommer ge sitt uttalade stöd för någon av finalisterna förrän på onsdag - om han över huvudtaget gör det. Eftersom UDF traditionellt sett är ett högerparti skulle det vara svårt för Bayrou att liera sig med socialisterna. Dessutom är mer än hälften av alla UDF:s parlamentsledamöter invalda tack vare lokala överenskommelser med UMP _ ett samarbete som Sarkozy hotar att spräcka inför parlamentsvalet i juli om Bayrou lierar sig med vänstern.

Å andra sidan har Bayrous attacker mot Sarkozy den senaste tiden varit så våldsamma att det vore svårt för honom att göra helt om, inte minst som Bayrou också har en vänsterflank att tillfredsställa.

Dessutom har Bayrou utlovat att omforma UDF till ett stort, demokratiskt parti i den politiska mitten och har därför intresse av att fortsätta stå så fri som möjligt.

TT

Mer läsning

Annons