Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fransk fiskforskare i Älvdalen

Annons

Laurent Laffere, från Tours universitet i Frankrike, jobbar sedan i mars månad i Älvdalen. Tiden i Älvdalen ingår i hans studier vid universitetet, men är samtidigt en värdefull hjälp för fiskeresursgruppen vid Älvdalens utbildningscentrum, som börjar bli alltmer uppmärksammat på den internationella arenan.

Under sina fyra och en halv månader i Älvdalen fördjupar sig Laurent i beståndsuppskattningar av laxartade fiskar bland annat.

- Han hjälper oss också att sammanställa en del material om inventeringar av stora rinnande vatten och utvärderingar av effekterna av biotopåtgärder, berättar agronomie doktor, i dagligt tal fiskedoktorn, Mikael Carlstein vid fiskeresursgruppen i Älvdalen.

- Det läggs ju ut mycket stora statliga pengar på återställning av rinnande vatten efter flottningsrensningarna och då är det ju viktigt att få belagt att pengarna ger resultat, säger Mikael Carlstein.

De utvärderingar som Laurent nu sammanställer, kommer så småningom att publiceras i vetenskapliga tidskrifter för att det ska bli tillgängligt för fler.

Sådana här utvärderingar har egentligen inte gjorts tidigare någonstans i världen och visar, enligt Mikael Carlstein, att fiskeresursgruppen ligger långt framme i den internationella forskningen. Resultaten från Fiskeresursgrupens undersökningar brukar ofta presenteras vid internationella vetenskapliga forskningskonferenser.

- Delar av det här materialet kommer att visas upp på en harrforskningskonferens i York i England vecka 28, dit jag blivit inbjuden att föreläsa, säger Mikael Carlstein.

I väntan på detta fortsätter Laurent Laffere från Frankrike sin Älvdalsutbildning, vilken är till stor nytta för fiskeresursgruppen.

Det mesta av sin fritid ägna Laurent åt (jodå, ni gissade rätt) fiske. Mest är det gädda och id han vill ha, men all fisk han får sätter han tillbaka. Så gör en modern fiskare.

- Jag är hänförd över den vackra och vilda naturen i Dalarna och tycker att ni har stora utvecklingsmöjligheter när det gäller fisket och turismen kring denna resurs, säger Laurent Laffere.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons