Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från skida till fönster

Annons

Träindustrin känner sig lite anonym trots att den sysselsätter cirka 40000 personer i drygt 8000 företag. I lördags höll därför många företag inom Trä och möbelindustriförbundet öppet hus. Ett av syftena med att visa upp sig är att kunna locka ungdomar till branschen. Inom de närmaste fem åren räknar branschen med att behöva anställa cirka 6000 personer.

- Vi vill visa att det finns jobb där man arbetar med händerna och inte bara trycker på knappar och flyttar pengar mellan olika konton, säger Ove Lundborg, som är både vd och delägare i Tängers snickerifabrik.

För närvarande behöver dock inte fabriken anställa.

- Men framöver kan det bli så och då vill vi ha folk med rätt utbildning säger han och gläds över att intresset för träutbildningarna nu börjar öka igen.

Och framtidstro finns det även på Tängers snickerifabrik. Den startade 1931 av Erik Johansson som ett bysnickeri som tillverkade allehanda saker.

- Det ryktas om att första beställningen var ett par skidor, säger Ove Lundborg.

Men nu är det bara fönster och fönsterdörrar som gäller och har så gjort sedan 50-talet då egnahemsbyggandet tog fart efter kriget.

Och vuxit har företaget gjort, bland annat investerades tre miljoner kronor för ett par år sedan i en modern hyvel- och tappmaskin.

I dag har företaget ett 20-talet anställda och en omsättning på tolv miljoner kronor. En och annan kund kan slinka in och köpa sig ett fönster och det gjorde en del i lördags. Vill man ha ett specialgjort fönster går det också bra då det finns en man anställd för att tillverka just sådana. Men för övrigt är det storkunder som byggmaterialhandeln som företaget riktar sig till.

- Vi har kunder över hela landet, säger Ove Lundborg.

Övertänger är ju inte precis en centralort. Har det då inte funnits några svårigheter att utveckla fabriken där?

- Nej tvärtom. Här har vi billiga lokaler och billig mark och bilar hämtar våra produkter oavsett om vi ligger här eller på ett stort industriområde, säger Ove Lundborg.

Och Tängers snickerifabrik har gett upphov till ytterligare ett företag i området. Det är Yttertänger måleri och trä som målar snickerifabrikens fönster.

- Tidigare sålde vi omålade fönster men folk har blivit bekvämare och vill ha en färdig produkt. Då startade det företaget med oss som enda kund men i dag har de flera, säger Ove Lundborg.

Tängers snickerifabrik tillverkar runt 20000 fönsterlufter per år och i lördags fanns personalen på plats för att visa hur alla momenten görs. Det doftar gott från virket och i den stora lagerhallen ligger packar och travar av färdiga fönster som väntar på sina kunder. Och de kommer snart att börja ringa, det vet Ove Lundberg.

- På vintern rör det sig inte så mycket och då tillverkar vi och lägger på lager. Men nu kommer våren och då börjar byggnationen igen, säger han.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons