Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från kommunalråd till generalsekreterare

Annons

Han har just tömt sitt kontor som nu ska renoveras innan Torsten Larsson flyttar in efter nyår. Gunnar beskriver känslan som kluven.

- Det ska bli skönt att inte behöva vara påpassad hela tiden samtidigt är det naturligtvis tråkigt att vi tappade makten i valet, säger Gunnar som varit socialdemokratiskt kommunalråd sedan 1997.

Den politiska banan började 1994 då han blev ordförande för tekniska nämnden men två år senare hoppade han ändå helt av politiken. Tiden räckte inte till för både de politiska uppdragen och jobbet som ombudsman i Transport och arbetsgivaren började knorra.

- Frågan om att återvända till politiken kom sedan dåvarande kommunalrådet Birger Stövling hastigt gått bort och flera tänkbara namn som hans ersättare i sista stund tackat nej. Det var ett år kvar till valet och sedan jag fått klart med tjänstledighet från jobbet så tog jag på mig uppdraget, säger Gunnar som inte fick någon bra start som kommunalråd.

- Nej, verkligen inte. Det första jag fick göra var att sparka kommunchefen Sune Bernsand, säger Gunnar om den turbulenta första tiden som kommunalråd.

Konflikter hade då länge funnits mellan kommunchefen och delar av tjänstemannakåren, något som Gunnar blev ensam om att försöka reda ut. Konflikten kulminerade under ett vänortsbesök från Ukraina då några flaskor rysk vodka sköljde bort alla försök till en diplomatisk lösning. Istället hamnade kommunalrådet och kommunchefen rejält i luven på varandra, något som fick anklagelser att hagla och som nära nog ledde till handgemäng under en sen kväll i Snöå skogsarbetarby.

- Tiden efter var oerhört jobbig och allt det där vill jag bara lägga bakom mig. Många trodde nog också att det var kört för min del efter den händelsen men jag har ändå haft förtroendet och fått sitta kvar tills nu, säger Gunnar.

Finns det då några beslut som han i dag ångrar att han varit med om att driva igenom?

- Med facit i hand så kanske beslutet om att lägga ned Skålö skola inte var den bästa lösningen. Nu underminerar vi våra egna skolor, inte minst nu när skolverket också gett tillstånd till friskolan om att få starta högstadium. Beslutet att inte köpa Folkets Park var nog inte heller riktigt genomtänkt. Vi såg mest en massa kostnader men kanske borde vi lagt i de omkring 150 000 kronor som det handlade om för att i lugn och ro kunna tänka över vad vi kunde ha använt området till. Köparen gav ändå ett löfte om att parken minsann inte skulle bli någon skamfläck för Vansbro, något som jag inte tycker att har uppfyllts, säger Gunnar.

De senaste åren ser han dock som mycket positiva för bygden, trots Finnvedens nedläggning.

- Jag tycker att vi tagit oss ur den historien på ett otroligt bra sätt. Även satsningarna vid Brosågen har varit mycket lyckade även om jag i början fick ta emot mycket stryk. Den kritiken har ändå tystnat och i dag tror jag att fler arbetar där än under de sista åren som sågverket var i drift. Satsningen på biobränsle kom i helt rätt tid, menar Gunnar som starkt drev frågan om kommunens engagemang i satsningarna.

En plump i protokollet blev det ändå under hans sista år på kommunalrådsposten. Även i det fallet handlade det om en inte alltför lyckad värvning av en kommunchef med ett kostsamt utköp för de surt förvärvade skattekronorna som följd.

Nu väntar dock nya uppgifter för Gunnar Magnusson som just installerat sig i Herrgården. Generalsekreterare för Vansbrosimnimngen står det på hans nya visitkort, en uppgift han kommer att ha på halvtid.

- Jag har jobbat länge inom simningen och tycker att det ska bli oerhört roligt att nu få ägna mer tid åt att utveckla arrangemanget ytterligare. Vi har en hel del att se över, bland annat att det blivit så många lopp under de tre dagarna att det finns en risk att det blir rörigt. Kanske måste vi utöka tävlingarna till fler dagar, säger Gunnar.

Trots jobbet som generalsekreterare för simningen bekräftar han också på en direkt fråga. Något som länge ryktats.

- Jodå, det stämmer. Jag kan inte simma. Jag gick i simskola i Svartälven som liten men blev stel som en pinne direkt jag kom i vattnet. Sedan dess är jag livrädd för vatten, säger simmarchefen och skrattar.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons