Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Hjulbäck till EU-makten

Annons

- Ett stort förtroende och väldigt skojigt om det nu blir så. Sverige har ju inte så många höga poster inom EU-systemet. På en sådan post har man stora möjligheter att stärka de svenska inslagen i EU.

Att Charlotte verkligen väljs på tisdag ser ut att vara mer eller mindre avgjort. Det finns nio kandidater från parlamentets största grupp, EPP-gruppen, som Charlotte tillhör. Sju av dessa kommer att väljas till vice talmän. I en gruppomröstning hamnade Charlotte trea, endast två röster från andraplatsen.

- Det ser onekligen bra ut. Jag känner ett enormt stöd, säger Charlotte, som varit Europaparlamentariker sedan Sverige gick med i EU 1995.

Hon har haft flera tunga uppdrag inom EPP-gruppen. Hon har under en lång period varit gruppledare i sitt utskott och svarat för flera tunga rapporter, exempelvis om öppenhet, Amsterdamfördrag, organiserad brottslighet och cybercrime.

Här ryms många laddade frågor och det har många gånger varit stora motsättningar.

- Men jag har hittills alltid lyckats att få igenom mina rapporter i parlamentet. Kanske är det en anledning till nomineringen, att jag har hanterat många gräns-överskridande frågor och att jag jobbat under lång tid med politiska konflikter.

Att hon dessutom kan förhandla på tre språk (förutom svenska även tyska, franska och engelska) är förstås ytterligare ett plus.

Om hon väljs ska hon kämpa för att flytta ut Europaparlamentet i större utsträckning i Europa.

- Jag vill få till gränsöverskridande debatter där representanter från parlamentet åker ut i Europa och debatterar.

Ett uppdrag som vice talman och medlem i parlamentets presidium är en maktposition.

- Till skillnad från i Sverige har talmännen i parlamentet också politiskt inflytande. Det handlar inte bara om att leda förhandlingarna i parlamentet, berättar Charlotte.

Presidiet har bland annat till uppgift att ta hand om förlikningar med ländernas regeringar när parlamentet och rådet har olika uppfattningar, att utarbeta parlamentets preliminära budgetberäkning och att utse generalsekreterare.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons