Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från hårdvara till mjukvara

Annons

Järngruvorna | Del fem

Genomfarten är väl inte så rolig, men söker du dig 50 meter längre in så finns det mycket att se, säger Anders Stendalen och bevisar det genom en rundtur.

När gruvan stängdes 1989 grep missmodet samhället, men 16 år senare tycker sig Stendalen ana en ny framtidstro. Han var förbundsordförande för gruvarbetarna i Sverige, nu vårdar han kulturskatter.

På den vägen är det i Grängesberg. Förr var det hårdvaran järnmalm som gällde, nu försöker man utveckla mjukvarorna som sevärdheter och upplevelser. Industribyggnader och arbetarbostäder har blivit museer och arkiv, delvis med hjälp av EU-pengar. I det gamla kulsinterverket finns en fotbollsplan.

Rik var gruvan i Grängesberg. Den har brutits sedan 1500-talet. Ett problem var dock länge fosfor i malmen, som gjorde att den måste blandas med 90 procent malm från andra gruvor. Thomasprocessen blev lösningen. Den infördes bland annat på Domnarvets järnverk och i slutet av 1800-talet blev det kapplöpning mellan köpsugna. Den engelske finansmannen Cassels köpte 70 procent av gruvan, och Stora Kopparbergs Bergslag AB lade beslag på resten.

På 60-talet när Anders Stendalen flyttade hit bodde över 6 000 i samhället. Nu är befolkningen nästan halverad. Han har sett de stora elefanterna dansa: Grängesbergsbolaget, Stora Kopparbergs bergslag, Electrolux och SSAB har alla brutit från malmkroppen.

Kvar som minnen finns den k-märkta Bergslagsbyn där "bärslagäs" arbetarfamiljer samsades under brutna tak. Stora Hagen byggdes i engelsk stil, här finns en arbetarbostad som blivit museum.

Kvar finns också den samlingslokal Cassel lät bygga år 1900, som bär hans namn. Anders Stendalen är stolt ordförande i arbetarstiftelsen som äger, men suckar lite.

- Man önskar ju att han lämnat mer efter sig till verksamheten.

Grängesberg blev en vagga för folkliga rörelser vid sekelskiftet 1900: Nykterhetsrörelsen, Gruvs första avdelning, Barnens dagsrörelsen, första pensionärsföreningen, kvinnorörelsen med flera.

Nu är Stendalen kontaktperson för föreningen Grufa som jobbar med gruvarbetarnas fackliga arbete. Verksamheten är koncentrerad till Grängesberg, men pågår runt om i landet. Man vill ordna utställningar, teater och seminarier och lyfta fram intressanta besöksmål som kan bidra till besöksnäringen.

- Det är ganska lätt att bevara byggnader och maskiner, säger Stendalen. Men att bevara minnet av människors liv, slit och tankar och vad det har betytt för utvecklingen är svårare.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons