Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Grangärde till Betlehem

Annons

-Det var klart redan innan han föddes, berättar mamma Sara. När Håkan Henriksson, kyrkoherden, fick veta någon gång i somras att jag var med barn sa han spontant "bra, då har jag fixat en Jesus!".

Redan då hade man alltså börjat dra upp riktlinjerna för vad som komma skulle framåt juletid. Tind skötte sin uppgift i krubban på ett förtjänstfullt sätt vid debuten.

Det gäller för övrigt alla agerande i Betlehemsvandringen, en nyhet i Grangärde som sannolikt blir en tradition. I alla fall om fredagens unga besökare får bestämma.

Britt-Marie Hallor, som tillsammans med Eva Axelsson är själva motorerna i sammanhanget, fick redan i går förmiddag beställning på repris av arrangemanget 2007.

Den kom från en grupp elever från skolan i Saxdalen.

-De var så engagerade att turen, som var beräknad att ta en halvtimme, blev femtio minuter lång, berättar Eva Axelsson.

Det var en tillställning som var imponerande på många sätt. Inte minst uppslutningen kring vandringen.

30-talet personer gestaltade de bibliska personerna. Här fanns bland annat folk från PRO, SPF, hembygdsföreningen, Saxdalens manskör och kyrkans eget folk.

Inledningsvis möttes besökarna - i går 100 skolbarn från Saxdalen, Sunnansjö, Nyhammar och Fredriksberg - av fåraherdarna Olof Mattsson och Gullan Forsberg och deras får varefter man bjöds på sång på kyrkvallen av änglarna Sonja Grönberg, Kerstin Holdo Nordström och Ruth Sundblad.

Väl inne i kyrkan fick man skattskriva sig med assistans av Elov Persson, 88 år och äldst bland aktörerna, och så, följde händelserna slag i slag, alla följande den bibliska berättelsen som nu upplevdes av en samling skolelever som var tystare än man kunde drömma om.

Ett högt betyg för upplägget av Betlehamsvandringen.

På vandringen fram till Betlehem (sakristian) fick man också möta en vresig värdshusvärd gestaltad av kyrkoherden själv innan man stod inför den stämningsfulla finalen, mötet med tre sjungande vise män, gestaltade av Åke Åhlström, Åke Lundeberg och Stefan Selkman.

Josef och Maria (Ann-Louise Johansson och Björn Svensson) bjöd på stämningsfull sång och dagens huvudperson, Tind, 5 veckor, uppskattade tydligen uppvaktningen.

Idén till Betlehamsvandringen kom från en veckotidningsartikel, uppsnappad av Britt-Marie Hallor, som tillsammans med några andra församlingsmedlemmar åkte till Ulricehamn, varifrån idén kom, för att titta på hur det hela var upplagt.

-Det tog inte många sekunder innan vi bestämt oss för att göra ett försök på hemmaplan. Vi blev djupt tagna, berättar Britt-Marie Hallor och Eva Axelsson som uppenbarligen startat en ny jultradition i Grangärde i och med fredagen.

I går besöktes kyrkan av skolelever och i dag, mellan 15.00 och 21.00, ges allmänheten möjlighet att ta del av arrangemanget, en chans som jag definitivt tycker man ska ta.

Shalom på er!

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons