Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från förening till aktiebolag

Annons

I 15 år har föreningen Släktforskarnas hus funnits i Leksand. Huvudmän var från början kommunerna i Leksand, Rättvik, Mora och Älvdalen samt släktforskarföreningen Dalfolk.

Under åren som gått har Leksands kommun blivit något av en huvudsponsor som fått rycka in när ekonomin börjat gå knackigt för föreningen.

Före jul tog det stopp. Fullmäktige sa nej till att gå in med mer pengar och det blev dags att söka nya vägar.

-Vi var delvis redan inne på den här vägen, men nu har vi tagit steget fullt ut och blivit ett aktiebolag, säger fd chefen Stenåke Petersson som tillsammans med nuvarande chefen Per Norberg är de två största aktieägarna.

-Jag är majoritetsägare och sedan är det Stenåke samt två privatpersoner med en mindre andel aktier som nu ska driva verksamheten vidare, berättar Per Norberg.

Därmed har två processer satts igång. Dels håller föreningen Släktforskarnas hus på att avvecklas med sina fem medlemmar och kommunen som enda fordringsägare tar över lokalerna och de inventarier som inte tillhör Dalfolk. Enligt kommunchef Göran Wigert går kommunen cirka 1,9 miljoner kronor back på den affären.

Sedan pågår också förhandlingar mellan Släktforskarnas hus AB och kommunen om att få vara kvar i lokalerna och hyra eller köpa microfilmer och annan utrustning.

-Vi är inte klara än, men det går helt klart i rätt riktning och vi är mycket öppna inför framtiden, säger Norberg.

Framtidens släktforskning kommer att bygga en hel del på eget arbete hemma vid datorn och tillsammans med företaget Genline AB har Släktforskarnas hus byggt upp ett samarbete som man planerar att utöka.

-Vi erbjuder redan i dag support via brev, telefon och internet och kommer inom kort att presentera ännu fler forskningsmöjligheter, avslöjar Stenåke Petersson.

Förhoppningen är också att inom kort bilda en vänförening.

-Nu när det blev skarpt läge såg vi hur många som verkligen stöder oss ute i landet.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons