Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från chefens hörnrum till de små fröknarnas rum

Annons

Efter fyra år som Hedemoras ledande politiker kommer Gun Drugge att byta plats i rådhuset. Från kommunalrådets rymliga hörnrum till ett mindre, vikt för oppositionsrådet och kallat de små fröknarnas rum.

Jobbet med att tömma de välfyllda hyllorna har inte kommit igång. Men hon har hunnit reflektera över att relationen till tjänstemännen förändras.

-Som politiker måste man alltid vara medveten om att i morgon kan det vara slut. Vi får glädja oss åt att partiet gick framåt i valet. Det är också stimulerande att vara gruppledare när fem av tio är yngre än 35 och könsfördelningen är jämn.

Att få bestämma agendan är det hon kommer att sakna mest.

-Jag har haft förmånen att få lyfta fram en mängd frågor. Jag kan lyfta dem i fortsättningen men jag kan inte bestämma att de ska stå på agendan, menar Gun Drugge.

-Det har varit en förmån att få leda en kommun. Det är otroligt roligt. Jag är nöjd med att vi har vågat behålla de små skolorna. Det är ett vinnande koncept och vi ser att folk flyttar in till de orterna. Det handlar om att våga hålla ut. När storstan inte längre är attraktiv kommer folk att söka sig hit.

Annars är hon stolt över att ha medverkat till familjecentralens öppnande, den alternativa barnomsorgen och att antalet ungdomar som går på socialbidrag har halverats under mandatperioden. Dialogen med näringslivet har också varit givande.

-Man är aldrig starkare än den grupp man befinner sig i. Inom alliansen har vi haft högt i tak men vi har alltid sett till att frågorna har landat. Vi har träffats regelbundet och det på frivillig basis.

-Kanske man ska ha betalt till 80 procent och att 20 procent består av fri vilja. Det är fel när politiker blir välbetalda, menar Gun Drugge som konstaterar att hon tjänat dubbelt så mycket i månaden som den lägst betalda inom kommunen.

Att styra ekonomin istället för att låta sig styras av den är viktigt menar det avgående kommunalrådet.

- Vi har en ekonomi som är i balans men jag känner mig orolig igen. Vi har förbättrat budgetprocessen och vi får tidiga besked om avvikelser, säger Gun Drugge och tänker tillbaka på de tunga åren när kommunen tappade 20 miljoner kronor.

Det Gun minst av allt vill minnas är Sveaparkens ombyggnad.

-Det var rätt att vi vågade. Jag tror den blir bra när den blir klar. Vi trodde projektet var bättre grundat av de som utförde det. Man får inte bli rädd för att gå in i projekt. Som förtroendevald är man tvungen att ta ställning.

Och ilska var det som fick henne att gå med i centern.

-Det är frågorna om våra barn som har lett mig in i partiet. Dagis är bra men i dag finns inte förmånen att välja, säger Gun med eftertryck.

-Familjen har inte den tid de skulle vilja ha. Barn känner sig inte sedda och inte behövda och de behöver ta det mer lugnt. Det är inte fel att ha tråkigt.

Gun ser fram emot att få arbeta mer med Centerpartiets Internationella Stiftelse. Hon har tidigare deltagit i kvinnoprojekt i de baltiska länderna. Och hon är nyvald ordförande för landstingets revisorer.

-Det blir mycket kvällar men jag har en förstående familj. I dag är familjen min man och katten. Av dem är katten minst förstående, berättar Gun Drugge och ler innan hon betonar stödet hemifrån, det får henne att orka.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons