Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från beröm till åtal

Annons

En konsult gjorde i slutet av förra året en besiktningsrapport efter besök på Impregna. Av olika anledningar har det dröjt tills nu innan den avhandlats i miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Nämnden konstaterar att rapporten tar upp en del brister, varav den allvarligaste handlar om ett av villkoren i Impregnas tillståndsbeslut.

"Under perioder när processgaser från impregneringen ej kan förbrännas i VB Värmes biobränslepanna får ej impregnering ske".

Impregna har under sammanlagt 17 dagar 2005 förbränt kreosotgaser i den egna oljepannan, då VB Värmes panna hade ett längre driftstopp.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden lämnar nu över ärendet till åklagarkammare för handläggning.

Förklaringen till det som skett ligger enligt Impregnas chef Tommy Karlsson i att det tidigare tillståndet tillät företaget att göra som man nu gjort.

- Det var ett misstag och det går ju inte att få ogjort. Det är helt enkelt bortglömt i tillståndet.

Är det slarv?

- Nja, det är ett förbiseende.

Han berättar också att företaget kommer att göra en ny tillståndsprövning där man hoppas få tillåtelse att bränna i den egna pannan vid behov.

Besiktningsrapportens författare Göran Bergman har konstaterat att "anläggningen ger ett städat och välorganiserat intryck med ordning på såväl journaler som processer".

I går kunde NLT skriva att miljöchefen Göran Eriksson i ett intyg berömde Impregnas förbättrade miljösituation.

"Förklaringen är att en rad lyckade åtgärder genomförts, med förbränning av kreosotångor i Vb-Värmes fliseldade panna som den enskilt viktigaste åtgärden."

Impregna utvecklar, tillverkar och impregnerar trästolpar för el- och telenät, samt järnvägsslipers.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons