Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidstårta i Säfsen

Annons

Kvällen inleddes med en teaterföreställning med namnet Vad väntar vi på?

Skådespelaren Bengt Erlandsson värmde upp sinnena med sin gestaltning av kvällens tema, pessimistiskt eller optimistiskt vägval. Pjäsen, som är skriven av Hans Sjöberg, belyste människors olika sätt att se på händelser i historiskt, politiskt och känslomässigt perspektiv.

Människors inneboende rädsla gestaltades också med stor energi. De 10-tal barn som kommit skrattade förtjust under några scener, men budskapet var kanske svårt att förstå för dem.

Tårta och fyra frågor fick publiken ta med sig till den fortsatta diskussionen. På frågan vad pessimisten respektive optimisten säger i Fredriksberg svarade några av barnen: pessimisten säger att det inte finns något att göra för oss här medan optimisten säger kom så går vi till biblioteket.

Bland de vuxna diskuterades ett förslag om namnbyte. Ett flertal exempel kom fram där icke ortsbor väl känner till platsen och namnet Säfsen men inte vet något om Fredriksberg. Att återta det gamla sockennamnet Säfsnäs, skulle hjälpa till att göra orten mer känd. Att förlägga en lokalredaktion som skrev mer om bygden kom då också upp som förslag.

Jobb, nya idéer och inflyttning var några av de övriga saker som kvällens besökare ansåg behövdes för Fredriksbergs utveckling. Samtalsledararen Karin Peres ledde in diskussionen på nya tankebanor och hon framförde vikten av att förändringsarbetet kommer från lokalt håll.

Hon menade också att jobben inte "kommer utifrån" i dag i samma utsträckning som förut. I dag ger bland annat ny teknik möjligheter att skapa jobb överallt.

Mycket av den fortsatta diskussionen under kvällen handlade om ungdomsfrågor. Lennart Myhrman berättade att en ny skatboardklubb kommer att bildas av gymnasieungdomar från Fredriksberg.

De kommer att arbeta för att, så länge tvättlokalen står tom, få bygga åkramper där. Mötesdeltagarna svarade med ett rungande ja på Myhrmans fråga om det var en bra idé.

Även andra lokaler och arrangemang för ungdomen i Fredriksberg diskuterades och Karin Peres ville att mötet skulle lova att ta upp denna dialog med traktens ungdomar om vad de skulle vilja göra.

Något klart löfte fick hon dock inte av de församlade.

NBV, Nykterhetesrörelsens bildningsverksamhet som var kvällens huvudarrangör, informerade och inspirerade till fortsatta studiecirklar kring några av kvällen förslag och idéer.

Fler av mötesdeltagarna saknade kulturevenemang i form av musik och teater. Arrangörerna försökte därför på olika sätt locka deltagarna att ordna sådant. Många minnen och berättelser om tidigare kulturhändelser kom då fram.

- Jag kommer ihåg när vi hade en kaféförening som försökte ordna olika kulturträffar. En gång hade vi tagit hit Svenne Rubins, det var visserligen innan de blev jättekända och vi trodde det skulle komma jättemånga besökare.

- Vi hade bakat massor av tårtor men det kom bara några få, så där stod vi långa i synen med en massa tårtor, berättar Katarina Karlsson och skrattande.

Denna kväll bjöd arrangörerna på så kallade framgångstårtor, vilka denna gång tog slut.

Huruvida det även kommer att bli framgång vad gäller ortens utvecklingsarbete är det bara framtiden som kan utvisa.

MIRIAM LEE HERMANSSON

Mer läsning

Annons