Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidspiloterna - ett lyckat projekt

Annons

Framtidspiloterna är ett projekt i samarbete mellan ABF och Cozmoz. Det har pågått sedan slutet av 2003. Syftet är att lyfta fram det positiva hos Borlänges ungdomar.

Målet är bland annat att öka ungdomars möjlighet till inflytande i frågor som rör deras vardag och att ungdomar ska ges möjlighet till kulturverksamhet på egna villkor.

Vitsen var att få ett forum där ungdomar kan göra sin röst hörd helt enkelt, säger projektledaren Hjalle Östman.

Projektets två första år har nu utvärderats av Mats Barrdahl, Högskolan Dalarna. Han konstaterar att de delmål som satts upp i projektplanen i stort sett har uppfyllts.

Det mest påtagliga resultatet är bildandet av Borlänge ungdomsråd och dess verksamhet.

Ungdomsrådet har i dag 25 medlemmar och en styrelse på nio personer.

Ungdomsrådet har anordnat cafékvällar, föreläsningar, kulturarrangemang samt rikskonferensen Ungdomstorget bland mycket annat.

Det har också inrättats ett ungdomskontor på Cozmoz. Där finns lokaler och datorer till förfogande för ungdomar i ide-ella och politiskt obundna föreningar.

Det mest lyckade har varit inrättandet av ungdomskontoret och föreläsningsserien, säger Jonathan Hedlund, ordförande i ungdomsrådet.

Rådet ska nu börja planera för årets verksamhet.

Bland annat finns planer på att starta en filmförening för ungdomar som själva gör film, säger Hjalle Östman.

Det här är sista året som Framtidspiloterna drivs som ett projekt. En viktig fråga är nu hur Framtidspiloterna och Borlänge ungdomsråd kan leva vidare och utvecklas till en betydelsefull del i Borlänges framtida utveckling.

Rådet vill också få ett större inflytande över de politiska beslut som berör Borlänges ungdomar.

Hur hittar vi en bättre koppling mellan ungdomsrådet och det politiska systemet? Ett förslag är att kommunstyrelsen utser två kontaktpersoner som följer ungdomsrådets arbete, säger Jan Bohman i fritidsnämnden.

Ungdomsrådet har också lämnat som förslag att kommunfullmäktige ska hålla ett av sina sammanträden på ungdomskontoret under våren.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons