Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Framsteg" i samtalen EU_Iran

Annons

EU och Iran gjorde på onsdagen ännu ett försök att lösa krisen kring Irans nukleära program. Hänvisande till "framsteg" meddelade parterna att de ska träffas igen om två veckor.

Mötet i Ankara i Turkiet skedde på hög nivå. EU företräddes av sin utrikespolitiske talesman Javier Solana, medan Iran hade sänt sin chefsförhandlare i kärnenergifrågor Ali Larijani.

På väg in till mötet sade Solana sig hoppas att "vi denna gång ska kunna ägna oss åt förberedande samtal som, ju förr dess bättre, kan leda till meningsfulla förhandlingar".

Iran har motsatt sig uppmaningar från FN:s säkerhetsråd att sluta anrika uran, en process som ger bränsle åt civila kärnreaktorer men som också kan generera råmaterial till atombomber.

EU och USA har anklagat landet för att vilja skaffa sig kärnvapen, något som Iran förnekar. Teheranregeringen vidhåller att det egna kärnkraftsprogrammet bara är en högst legitim satsning för att öka landets tillgång på energi.

Ett tecken på att samtalen var fruktbara var att Solana och Larijani höll två möten under dagen. Andra sammanträdet skedde i samband med att de åt middag tillsammans, vilket inte var planerat.

Efter nästan sex timmars förhandlingar sade Larijani att de skulle träffas igen på torsdagen och därefter åter om två veckor. Han beskrev onsdagens möte som "behagligt", medan Solana för sin del talade om en "mycket konstruktiv middag".

Kommentarerna ledde till ökade förhoppningar om att de ska kunna lägga grund för återupptagna formella förhandlingar. Den senaste förhandlingsrundan bröt samman i september förra året efter oenighet om det iranska anrikningsprogrammet.

TT

Mer läsning

Annons