Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framgångsrika forskare på Högskolan Dalarna

/

Forskningen på Högskolan Dalarna går bra. Medan utbildningen fått mindre statliga pengar med nedläggningar av program som följd, har forskningssidan fått ökat anslag. Forskarna har även själva dragit in pengar.

Annons

Högskolan Dalarnas styrelse har beslutat att lägga ned ett tiotal utbildningar, men satsa på sin forskning. De statliga anslagen på forskningssidan har nämligen ökat med en miljon, samtidigt som forskarna själva dragit in pengar.

– Det går bra för forskningen nu. Alla forskare ansöker om externa medel och de har varit framgångsrika inom flera olika områden, säger prorektor Kerstin Öhrn, som ansvarar för forskningen på Högskolan Dalarna.

Den forskningsstrategi som gäller för åren 2012-2015 går ut på att Högskolan profilerar sig snarare än breddar sig. Målet är att Högskolan Dalarna 2015 ska vara bland de bästa i Sverige inom två av sina sex områden.

Det som huvudsakligen skiljer en högskola från ett universitet är att universitet har rätt att examinera doktorander. Även en högskola kan dock få utfärda doktorsexamen inom ett visst område. Under perioden 2012-2015 siktar Högskolan Dalarna på att få examensrätt för forskarutbildning inom minst två av sina forskningsområden och skickade i höstas in ansökan till Högskoleverket för områdena Komplexa system och Stålformning. Att få sådan examensrätt är prestigefyllt och kan stärka högskolans anseende.

– Ja, visst är det så. Vi tycker att det är viktigt att kunna erbjuda studenterna möjligheten att uppnå högsta möjliga examen. I dag måste våra duktiga studenter som vill nå forskarexamen vända sig någon annanstans, säger Kerstin Öhrn.

Högskolan Dalarna väntar sig besked om examensrätt för doktorander till sommaren 2012.

Mer läsning

Annons