Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framgång för skärpt vapenlag i USA

Annons

Kontrollen av vapenköpare i USA kan bli hårdare. Representanthuset antog natten till torsdagen en lag som nu går vidare till senaten.

Klarar förslaget hela processen blir det den största förändringen av USA:s vapenlagar sedan 1994.

Förutsättningarna förbättras väsentligt av att den politiskt mäktiga vapenlobbyn NRA (National Rifle Association) stödjer förslaget, i sällsynt allians med Demokratiska partiet, som har majoritet i kongressen.

Lagen antogs med acklamation av representanthuset. Om också senaten godkänner den går den vidare till president George|W Bush, som måste underteckna lagen för att den ska kunna träda i kraft.

Förslaget innebär att det blir lättare att kontrollera om en köpare får äga vapen eftersom delstaterna åläggs att rapportera personer till en databas som är förbjudna att äga vapen, främst brottslingar och mentalsjuka.

Representanthuset godkände förslaget samma dag som regeringen släppte en rapport om massakern på Virginia Tech-universitetet den 16 april i år, då studenten Seung-Hui Cho sköt ihjäl 33 människor. Det var den mest dödsbringande skolmassakern någonsin i USA.

Han kunde skaffa sig två vapen trots att polis kände till att han var psykiskt sjuk.

I rapporten, som beställts av regeringen, uppmanas till bättre bakgrundskontroll av vapenköpare.

Bush har anslagit ett positivt tonfall genom att säga att han "noga följer kongressledamöternas ansträngningar att stärka systemet för snabb kontroll".

Han tillsatte en utredning av vapenreglerna efter Virginia Tech och har sagt att informationen måste förbättras för att "hålla vapen borta från fel händer".

Den senast stiftade lagen från 1994 innebar att köp av 19 typer av halvautomatiska militära vapen _ en ganska liten del av det totala utbudet _ förbjöds. Den antogs med knapp marginal.

Hösten 1993 antog kongressen Bradylagen, som innebar att man måste vänta fem dagar på att få sitt vapen när man köpt det _ en fördröjning för att omintetgöra impulshandlingar. Den var uppkallad efter James Brady, president Ronald Reagans pressekreterare, som sårades i samband med attentatet mot presidenten 1981 och sedan satt i rullstol. Den mentalsjuke gärningsmannen hade köpt vapnet på impuls.

TT

Mer läsning

Annons