Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fräcka tjuvar i Tällberg

/
  • Dödsdömt. Den fina björken kommer med största sannolikhet inte att överleva tilltaget eftersom den inte savar. Hade den gjort det fanns visst hopp för överlevnad.
  • Förbluffad. Stig Brewitz i Tällberg kan inte förstå hur någon kan vara så fräck att man sågar bort en knota och sedan spikar över lite näver på ett träd utan att fråga om lov.

Annons

I femton år har Stig Brewitz med familj njutit i sommarstugan i Tällberg. Den fotbollsplans-stora tomten innehåller både björkdungar, gräsmatta, ängsmark och en ringlande bäck.

- Det är naturtomt, men jag försöker hela tiden plocka och röja och klippa så den inte ska växa igen, berättar han för tidningen.

Tomten är en hörntomt och björken som blivit av med sin knota står en meter in på tomten i hörnet av korsningen Månkvägen/Myrvägen mellan Tällbergs skola och Laknäs.

- Visserligen är det en bit in till vår stuga, men jag tycker inte att det råder något tvivel om att det är på min tomt, dessutom får man inte ta knotor för allemansrätten heller, fortsätter Stig Brewitz.

Stölden av knotan upptäckte han för någon vecka sedan.

- Jag höll på att dra ris och räfsa kring björken. Det var något som inte stämde, men jag kunde först inte säga vad det var.

- Efter en stund insåg jag att den stora knotan som säkert var 30 centimeter som bredast, var borta. Kvar fanns ett stort sågmärke och en fastspikad näverbit!

Stig Brewitz skakar på huvudet. Inte för att han själv hade tänkt att göra något med knotan, men över fräckheten.

- Hade personen i fråga bara pratat med mig är det mycket möjligt att han eller hon fått ta ner hela trädet och sedan fått ta knotan.

- Nu blir det bara besvär för min del för trädet kommer med största säkerhet att dö.

Stig Brewitz har inga misstankar om vem som är tjuven, men det är lätt att tro att det är någon som känner till området och vanorna i närområdet då man sågat av knotan trots att närmaste grannen har fri syn fram till björken.

- Jag har inte polisanmält det hela, för vad ska de göra? Men jag tycker fräckheten ska uppmärksammas och väljer därför att berätta om det i tidningen.

Om två år fyller Stig Brewitz jämt - en fint snidad knotskål vore en perfekt present!

Fakta: Så säger lagen

I Brottsbalkens 12 kap 2 § räknas de naturprodukter upp som det är förbjudet att ta på annans mark:

"Den som i skog eller mark olovligen tager växande träd eller gräs eller, av växande träd, ris, gren, näver, bark, löv, bast, ollon, nötter eller kåda eller ock vindfälle, sten, grus, torv eller annat sådant som ej är berett till bruk dömes för åverkan."

Lagtexten är ålderdomlig vilket kan göra tolkningen osäker men klart är att man inte får hugga ner eller på annat sätt skada växande träd.

Den som förstör eller skadar egendom, fast eller lös, till men för annans rätt därtill, döms för skadegörelse till böter eller fängelse i högst ett år.

Om brottet anses som grovt döms till fängelse i högst fyra år.

Källa. Svea rikes lag

Mer läsning

Annons