Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fräck guldkupp på midsommarnatten

Annons

Det var vid 02.00-tiden som inbrottslarmet aktiverades. Den aktuella polispatrullen dirigerades skyndsamt till butiken. Men de okända gärningsmännen var snabbare och lyckades försvinna från platsen med ett enligt vad tidningen erfar digert byte.

Poliserna fick nöja sig med att spärra av butiken och ett mindre område utanför mot gågatan. En första kriminalteknisk undersökning genomfördes senare under midsommardagen. Då anlände två civila kriminalare för att leta efter och i förekommande fall säkra fingeravtryck och eventuella andra spår som de misstänkta kan ha lämnat efter sig i brådskan.

- Det är svårt att uppskatta hur stora värden som har försvunnit, säger köpman Tomas Marnefeldt som driver butiken tillsammans med frun Gudrun.

För dem blev budet om guldkuppen en obehaglig överraskning när de var borta på midsommarfirande. Sedan de flyttade in i de nuvarande lokalerna har de nämligen varit förskonade från inbrott.

Uppenbart är att de okända tjuvarna har fokuserat på guld. Under den korta stunden i butiken, väl medvetna om att larmet var aktiverat, har de bland annat rafsat åt sig de guldföremål som fanns i ett av skyltfönstren. Inne i butiken uppges vidare flera montrar med värdefullt gods ha krossats. Marnefeldts kan vidare konstatera att cirka 2000 kronor i kontanter har försvunnit från kassan.

Först när inventeringen är klar kan de få en klar uppfattning om bytets totala värde.

- De har bland annat tagit guldcreoler, ringar att sätta i öronen, guldhjärtan och förlovningsringar av guld. Och så har de tagit alla förlovningsattrapper och de är också värda en hel del, säger Gudrun Marnefeldt.

En viss tröst i sammanhanget är att mycket av butikens guld var inlåst i valvet från lokalernas tid som bank. Där finns också, i tryggt förvar, alla klockor och annat som kunder lämnat in för reparation.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons