Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fräck försäljningsmetod

Annons

Konsumentvägledaren Gunnel Eriksson har under de senaste dagarna kontaktas av två Smedjebacksbor som fått leveranser av detta sällsynt nyttiga äppelcidervinägret.

I ena fallet blev en kvinna uppringd av en försäljare som erbjöd ett "gratisprov". Hon tackade nej. Men fick en försändelse i varje fall som kostade 29,90 - som ersättning för frakten.

- Men i det andra fallet har personen fått äppelcidervinäger på posten, i två omgångar, utan att ha blivit uppringd, berättar Gunnel Eriksson.

Hur privatpersoner ska kunna skydda sig mot försäljningsmetoderna när det inte ens räcker att tacka nej har hon inget bra svar på.

Rådet är i varje fall att skriftligen bestrida fakturan.

- Bevisbördan om att det skett en beställning ligger hos företaget.

Att i synnerhet äldre människor upplever situationen som mycket besvärande är konsumentvägledaren väl medveten om. Därför hjälper hon den som drabbats med att skriva ner en bestridan och skicka iväg brevet till företaget.

Några skyldigheter för den som fått hem en vara mot sin vilja ser inte Gunnel Eriksson.

- Det har ju inte skett en beställning, och därför anser jag att i det här fallet är det Naturex som i så fall får svara för att varan skickas tillbaka.

- Det är ju knappast dom här personernas sak att betala för det besvär som dom drabbats av.

Nämnas kan att Gunnel Eriksson även kontaktas av en dam som fått hemsänt strumpbyxor och sockor från ett företag i Täby.

- Hon hade heller inte gjort någon beställning.

Vad gäller Naturex är det vid dags dato ett företag som platsar på konsumenternas svarta lista. Naturex har skapat rubriker över hela landet för sina tvivelaktiga försäljningsmetoder.

I höstas överlämnade KO ett vitesföreläggande till Naturex och moderföretaget ICC Scandinavia. Företaget lovade skriftligen att konsumenter inte skulle bli "tvångsprenumeranter" av företagets produkter.

Om företaget inte uppfyllde kraven hotade böter på 200 000 kronor.

Nämnas kan att Gunnel Eriksson försökte under måndagen via telefonen få kontakt med Naturex i Falkenberg.

- Men det gick inte att komma fram.

Tidningen gjorde också ett försök, och hamnade i samma "telefonkö". En automatröst deklarerade envetet "... det är fortfarande samtal före, dröj kvar så svarar vi så fort vi kan ...".

En kvarts väntan i telefon fick räcka.

Fotnot:

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons