Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fp vill ha plattare skatt

Annons

Folkpartiet vill att färre ska betala statlig skatt, genom att höja gränsen för hur mycket man kan tjäna innan man får börja betala.

Förslaget ska drivas i regeringsförhandlingarna om höstbudgeten.

I den vill folkpartiet också få in ett besked om när värnskatten ska avskaffas, berättar partiets ekonomiska talesperson Karin Pilsäter.

De fyra borgerliga partierna har en överenskommelse om ta bort värnskatten, som betalas av alla som tjänar över 37|500 kronor i månaden, men har inte sagt när.

Därtill vill nu folkpartiet att färre ska betala statlig skatt. Gränsen bör höjas från 25|000 till 30|000 kronor i månaden, anser Pilsäter.

Det kan inte ske 2008, säger hon, men folkpartiet vill att regeringen ska enas om en sådan inriktning.

Förslagen finns med i rapporten "Så blir Sverige vinnare" som presenterades vid ett seminarium som partiet arrangerade i Visby på onsdagen.

Ett annat förslag är att fler ska få tillgodogöra sig den lägre expertskatten, 25 procent, och dessutom kunna göra det under längre tid än i dag. Partiet föreslår också att forskarstuderande ska få stanna efter avslutad examen, avdragsrätt för donationer till forskning, skatterabatt för mindre företag som satsar på forskning och ett rankingsystem för universitet och högskolor.

Partiledaren och utbildningsministern Lars Leijonborg vill därtill öka forskningens resurser kraftigt. Men han medgav när han inledde seminariet att det inte finns något belagt samband mellan tillväxt och stora satsningar på forskning.

Danmark och Irland som gjort blygsamma satsningar har haft högre tillväxt än forskarnationer. Folkpartiets slutsats är att det behövs en kombination av forskningssatsningar och ett bättre entreprenörsklimat.

För att visa att det omöjliga kan bli möjligt hade partiet tagit hjälp av konstnären Mikael Genberg, som lanserat idén om att bygga ett rött hus med vita knutar på månen. Han har arbetat med projektet sedan 2002, berättade han.

Andra deltagare hade mer jordnära förslag som att avreglera universiteten och skapa större möjligheter till allianser mellan universitet och privata storföretag.

TT

Mer läsning

Annons