Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fp varnar för centerns nyliberalism

Annons

Centerns nyliberala utveckling hotar alliansens trovärdighet, anser folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag.

Den skarpa kritiken skapade en kompakt tystnad i allianspartierna på måndagen.

Sammanhållningen inom den borgerliga alliansen har hittills varit god, krypskyttet partierna emellan starkt begränsat. Men på måndagen slog folkpartiets nye partisekreterare Erik Ullenhag till med besked:

Centern hotar alliansens trovärdighet genom att anamma en politik som moderaterna har lämnat.

Det var just moderaternas väg bort från de nyliberala idéerna som möjliggjorde alliansens framgångar, enligt Ullenhag.

Socialdemokraterna kunde inte längre hota med högerspöket.

Och så går centern och plockar upp politiken i stället!

"Ledande företrädare i centern talar om platt skatt och förespråkar mycket kraftiga skattesänkningar. Förslag reses om marknadshyror och partiet är en skarp kritiker av svensk arbetsrätt och har återknutit till en gammal centertradition att tala om grundtrygghet i stället för inkomstbortfall i socialförsäkringar", skriver Ullenhag på Dagens Nyheters debattsida.

Den skarpa kritiken skapade en sammanhållen tystnad inom allianspartierna på måndagen. Centerledaren Maud Olofsson hänvisade till sin partisekreterare. Folkpartiledaren Lars Leijonborg hänvisade till sin - ja, till Erik Ullenhag alltså. Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann ville varken hänvisa eller kommentera.

Den ende utöver Ullenhag som ville säga något var centerns partisekreterare Anders Flanking, som avfärdade Ullenhag som löjlig.

Centern slår vakt om alliansen, framhåller han. Att driva debatten på det här sättet är inte meningsfullt, vilket Flanking kommer att ta upp när partisekreterarna träffas på onsdag.

Men folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag är inte lugnad av att Flanking kallar sitt parti socialliberal.

På frågan om hans partiledare Lars Leijonborg står bakom kritiken, svarar Ullenhag att han uttalar sig som partisekreterare och som sådan talar han för partiet.

Syftet med kritiken är att få i gång en idédebatt inom och mellan allianspartierna, så att den borgerliga regeringen kan ge svar på väljarnas frågor även 2010.

TT

Mer läsning

Annons