Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fp-skandalen: Krav på villkorlig dom

Annons

Rättegången om dataintrångsskandalen avslutas i dag.

Åklagaren krävde villkorliga fängelsedomar för folkpartiets presschef Niki Westerberg och den tidigare pressekreteraren i LUF, Per Jodenius, och yrkade på böter för övriga åtalade.

Åklagaren kallade deras agerande för politiskt företagsspioneri. Han menade att det var särskilt allvarligt i anslutning till ett val och ytterst ett hot mot hela det demokratiska systemet. Åklagaren uppgav att brotten motsvarade ett straffvärde på kanske sex månaders fängelse men eftersom risken för återfall är obefintlig så förordade han villkorlig dom och böter.

När det gäller den före detta partisekreteraren Johan Jakobsson konstaterade åklagaren att Jakobsson agerat för att få Jodenius att sluta med sina inloggningar. Däremot bör Jakobsson fällas för att ha bidragit till den före detta Expressenjournalisten Niklas Svenssons dataintrång. Åklagaren yrkade därför på böter som lämpligt straff. När det gäller SSU-tjänstemannen Niklas Sörman, den förre ordföranden för LUF Väst Nicklas Lagerlöf och journalisten Niklas Svensson så menade åklagaren att deras gärningar är mindre klandervärda och yrkade på bötesstraff.

Per Jodenius försvarare, advokat Lars Perhard, ogillade åklagarens tankar om att hans klient skulle kunna dömas till fängelse och betraktade tankegångarna som magstarka.

Advokaten framhöll att Jodenius varit öppen, samarbetat med polisen och hela tiden varit beredd att ta sitt ansvar.

Advokat Johan Eriksson, som försvarar Niki Westerberg, underkände bevisningen mot hans klient.

Förre Expressen-reportern Niklas Svenssons försvarare sade att det hans klient gjort har ett lågt straffvärde.

Johan Jakobsson krävde genom sin advokat Per|E Samuelsson att bli frikänd. Han ansåg att Jakobsson aldrig borde ha åtalats och kritiserade åklagaren för att ha gett efter för ett politiskt tryck.

Enligt vice chefsåklagare Per Lindqvist uppmanade Jakobsson LUF:s pressekreterare Per Jodenius att kontakta en journalist för att lämna över inloggningsuppgifterna till socialdemokraternas intranät _ Sapnet _ och berätta att det fanns mer information att ta del av där. Den gärningen har åklagaren rubricerat som "anstiftan till anstiftan till dataintrång".

Johan Jakobssons advokat Per|E Samuelsson har dock en annan version. Enligt advokaten förbjöd Jakobsson omedelbart Jodenius att använda sig av lösenordet och att radera det. Johan Jakobsson ska dock ha uppmanat Per Jodenius att gå till massmedierna och berätta att socialdemokraternas lösenord var på drift.

Jodenius uppger att han tolkade Jakobssons instruktioner som att han skulle ge inloggningsuppgifterna till en journalist och att denne själv skulle avgöra hur de skulle användas.

Den före detta Expressenjournalisten Niklas Svensson står åtalad till dataintrång vid tre tillfällen. Han erkänner att han loggat in på Sapnet, men hänvisade till källskyddet och ville inte berätta hur han fick uppgifterna.

TT

Mer läsning

Annons