Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fp-skandal i rätten

Annons

Rättegången om folkpartiets dataintrångsskandal mot socialdemokraterna under valrörelsen är nu inledd i Stockholms tingsrätt. Partiets förre partisekreterare Johan Jakobsson, en av de sex åtalade, nekar brott. Också partiets presschef Niki Westerberg, som är misstänkt för anstiftan till dataintrång, nekar.

Jakobsson är åtalad för "anstiftan till anstiftan till dataintrång". En gärning som inte är kriminaliserad i svensk lag, hävdade Samuelsson i rättssalen.

Advokaten Per|E Samuelsson uppgav för journalister att åklagaren gett efter för det allmänna trycket och åtalat Johan Jakobsson.

Enligt vice chefsåklagare Per Lindqvist uppmanade Johan Jakobsson den tidigare pressekreteraren i Liberala ungdomsförbundet (LUF) Per Jodenius att kontakta en journalist för att denne skulle gå in på s interna datanät Sapnet för att ta fram ofördelaktiga uppgifter om socialdemokraterna. Jakbosson förnekar att det skulle vara syftet. I stället pekade hans advokat på att Jakobsson agerat för att få slut på dataintrången.

Jakobsson har uppgett att han via Niki Westerberg den 15 mars 2006 fick veta att Per Jodenius sannolikt hade inloggningsuppgifter till Sapnet. Jakobsson kontaktade Jodenius och förbjöd honom att logga in fler gånger och sade till honom att radera användarnamn och lösenord.

För att styrka berättelsen pekade Jakobssons advokat på en e-post från Jodenius. I e-posten påstår LUF:s pressekreterare att lösenordet är raderat och att han inte ska använda sig av informationen på Sapnet.

Huvudpersonen Per Jodenius själv medger dataintrång men nekar till den andra åtalspunkten; anstiftan till samma brott. Han medger att han loggat in på Sapnet omkring 130 gånger mellan 13 januari till 24 augusti 2006. Han erkänner att han lämnat inloggningsuppgifterna till den tidigare Expressenreportern Niklas Svensson. Enligt Jodenius advokat Lars Perhard var inte hans klients syfte att journalisten skulle begå dataintrång.

Svensson loggade vid tre tillfällen in på Sapnet. Enligt Perhard är journalistens agerande inte straffbart, eftersom han omfattas av tryckfrihetsförordningen.

Den förre ordföranden i LUF Väst Nicklas Lagerlöf nekar till dataintrång.

Den sjätte åtalade, SSU-ombudsmannen Niklas Sörman, erkänner dataintrång men nekar till åtalspunkten falsk angivelse.

Socialdemokraterna har valt att inte begära skadestånd av de åtalade, även om dataintrången lett till allvarlig ideell skada, enligt partiets advokat Percy Bratt.

Innan lunchavbrottet frågades den förre SSU-ombudsmannen Niklas Sörman ut. Han förnekade att han medvetet skulle ha lämnat ut lösenordet som gav tillgång till Sapnet. I stället så ska han vid ett samtal hösten 2005 med dåvarande ordförande i LUF Väst, vännen Nicklas Lagerlöf, ha nämnt hur enkelt lösenord den socialdemokratiske partiombudsmannen använde sig av.

Niklas Sörman förnekar att han skulle ha känt till att lösenordet gick till Sapnet. Det fick han reda på senare när han själv testade det.

Det var först efter att dataintrången blev kända strax före valet 2006 som Sörman förstod konsekvenserna av att han nämnt lösenordet för Lagerlöf.

Men det var först i polisförhör i oktober som Sörman erkände att lösenordet kom från honom.

Anledningen till att Sörman väntade med att träda fram var enligt honom själv att det skulle vara svårt för honom att förklara hur "bagatellartat det egentligen var", när stämningen i massmedierna var så upphetsad.

TT

Mer läsning

Annons