Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fp: Helikoptrar till Afghanistan nu

Annons

Sveriges ÖB vill sätta in flygplanet Gripen i Afghanistan nästa år. Folkpartiet vill skicka helikoptrar redan i dag.

Partiets försvarspolitiske talesman Allan Widman anser inte att det fungerar som det ska i dag, då Sverige är beroende av andra länder för att snabbt få ut skadade soldater ur landet.

Har vill dock inte vill se helikoptrarna som en ersättning för Gripen. Folkpartiet stöder ÖB:s förslag att 2008 och senare sätta in Gripen i Afghanistan.

Frågan om Sverige, på önskemål av FN, ska förstärka sin truppinsats i Afghanistan behöver inte besvaras snabbt. ÖB:s begäran är en del av det budgetunderlag han på torsdagen lämnade in till regeringen och ett svar på frågan vilka resurser Försvarsmakten behöver för sina internationella insatser de närmaste åren.

I en debattartikel i onsdagens Svenska Dagbladet pläderade Håkan Syrén och Försvarsmaktens insatschef Jan Jonsson för en Gripeninsats och påpekade att riksdag och regering tydligt har angett att Försvarsmakten ska hålla även flygförband i beredskap för internationella insatser.

Frågan är kontroversiell, inte bara i Sverige. I Tyskland ska parlamentet i nästa vecka rösta om ett förslag att förstärka den tyska insatsen med sex till åtta Tornadoplan. Kritik kommer inte bara från oppositionen. Också inom de stora regeringspartierna finns ledamöter som säger nej till tyskt stridsflyg i Afghanistan.

TT

Mer läsning

Annons