Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotograf Christer Strömholm död

Annons

Christer Strömholms liv påminner en hel del om Ernest Hemingways. Båda bröt tidigt upp från borgerliga hem, gav sig ut på långa resor och hamnade i kriget. Båda blev stilbildande genom det sätt som de skalade av sina konstformer.

Christer Strömholm föddes den 22 juli 1918 i Stockholm. Efter en tid till sjöss hamnade han i Europa och Frankrike som blev hans andra hem. Han deltog i spanska inbördeskriget och krigserfarenheterna utökades senare med såväl det finska vinterkriget som den norska kampen mot nazisternas ockupation. I en bok berättar Strömholm att han var löjtnant i den norska armén och att han fick kunglig frihetsmedalj för sina insatser.

Efter kriget flyttade han till Paris och skrev in sig vid konstakademien. Christer Strömholm upptäckte där att det var fotografin som var hans konstform.

På 1950-talet väckte hans bilder av transvestiter och transsexuella kring Place Blanche i Paris stor uppmärksamhet. Det var närgången bildjournalistik innan det kallades så. Christer Strömholm myntade under den perioden begrepp som ''det befintliga ljuset'' och ''personligt ansvar''.

Utstötta eller utsatta människor var alltid ett av favoritmotiven. Men oavsett om det var prostituerade eller gatubarn så var Strömholms bilder aldrig kyligt betraktande. Studerar man dem får man alltid intrycket att Christer Strömholm står på motivets sida.

På 1960-talet grundande Strömholm Fotoskolan i Stockholm tillsammans med Tor-Ivan Odulf och innan han hoppade av 1974 hann skolan utbilda 1 200 elever, varav några i dag är bland Skandinaviens främsta fotografer. 1993 blev Christer Strömholm professor i fotografi och 1997 fick han Hasselbladspriset.

De senaste decennierna har han uppmärksammats på flera stora utställningar runt om i världen, den senaste i Paris så sent som vid årsskiftet. Le Mondes recensent uppmanade läsarna att skynda sig till utställningen som han ansåg utgjorde en glänsande resa genom Strömholms verk:

''Denne svensk är vid 83 års ålder en av de största levande fotograferna och en av de mest fria i sina undersökningar''. (TT)

BJÖRN EWENFELDT

Mer läsning

Annons