Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotbollshall i Smedjebacken

Annons

Det är inte frågan om ett litet bygge som erbjuder tak över huvudet och skydd för väder och vind. Själva byggnaden får måtten 79 gånger 47 meter, med en spelplan som håller godkända mått för inomhusfotboll, 60 gånger 40 meter.

En plan som kommer att erbjuda det bästa konstgräs som marknaden har att erbjuda.

På sikt ska hallen erbjuda såväl kafédel som gym, och spelmöjligheter för bland annat boule.

Förlagan finns i Spånga utanför Stockholm dit Nilsson och Björn varit på studiebesök.

Att det överhuvudtaget ska byggas en fotbollshall i Smedjebacken dimper troligen ner som en överraskning hos det stora flertalet.

Kommunens budget inför 2006 har inte gett den minsta ledtråd, och mångmiljoninvesteringen framstår som ett mysterium.

Men förklaringen bottnar inte i ett populistiskt schackdrag av kommunalrådet Nilsson. Inte heller är det frågan om att i rättvisans namn tysta någon opinion som efter bygget av ridhuset på Väderbacken och den planerade aktivitetshallen krävt en hall till fotbollsvännerna.

Svaret är mycket enklare än så. Det är företagaren Henry Björn som hostar upp kapitalet.

- Jag driver ett företag som går väldigt bra, och så brinner jag för fotbollen, förklarar han.

Bilden klarnar ytterligare genom påpekandet att när Henry Björn inte bygger gigantiska takstolar ägnar han sig åt sitt ordförandeskap för fotbollsklubben SFK.

Visionen om en fotbollshall har i sammanhanget en ganska kort historia. I ungefär ett år har Nilsson och Björn tisslat och tasslat om projektet.

Gradvis har resonemanget utvecklats från en idé till ett konkret projekt. Ett projekt som visserligen ännu inte manglats genom vare sig kommunstyrelsen eller fullmäktige.

- Men vem kan säga nej till det här, undrar båda.

Det är nämligen så att kommunen inte behöver gräva längst ner i kassakistan. Inte heller behöver man ta nya lån.

Visserligen bygger konceptet på att kommunen blir den stora hyresgästen till förmån för kommunens barn, ungdomar och skolor.

Kommunens hyreskostnad är i dagsläget satt till två miljoner, under en sjuårs-period.

Men driften av anläggningen läggs i SFK:s händer. Fotbollsklubben ska också bidra med fysisk arbetskraft under bygget som ska starta så fort tjälen släpper ur marken.

Frågan är då var hallen ska byggas på Herosfältet? Svaret är: på grusplanen strax söder om ishallen.

Att det innebär att en uteplan försvinner har tagits med i planeringen. Det finns alternativa lösningar på detta enligt Nilsson/Björn.

Båda räknar med att en fotbollshall kommer att bli som en magnet på omvärlden. Trycket på de få anläggningar av den här storleken som finns i landet är stort.

Därmed ryms ett annat angenämt problem i sammanhanget. När andra klubbar bokar in sig för träningsläger eller andra arrangemang kommer det att krävas övernattningsmöjligheter.

- Det finns idéer om lösningar, men det vill vi inte gå ut med nu, påpekar Leif Nilsson.

Upplägget i övrigt består av att ett dotterbolag till SWL, ett arenabolag, ska bildas. Det blir också arenabolaget som ska svara för bygget. Eftersom bygget sker i privat regi slipper man på så vis undan från lagen om offentlig upphandling.

- Avskrivningstiden blir på 20 år, säger Henry Björn.

Han klargör också att alla intäkter som dras in ska återinvesteras i arenabolaget.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons