Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotbollsfans i glädjescener i Bagdad

Annons

Efter Iraks seger i Asiatiska mästerskapen i fotboll firade tusentals lyckliga irakier _ med skottsalvor i luften eller i floden Tigris.

I ganska många fall var det poliser och militärer som sköt, med sina tjänstevapen: automatkarbiner och Glockpistoler. Det skedde redan sekunderna efter slutsignalen _ och trots att polisen fått order att gripa folk som valde att visa sin glädje genom skottlossning.

Från hustak i Bagdad-stadsdelarna Karkh och Rusafa kom skottsalvor avlossade av säkerhetsvakter och privatpersoner. Order från högre ort och vädjanden från religiösa ledare, till och med från ayatolla Ali al-Sistani, bet inte på de glädjeyttringarna.

Arabiska tv-kanaler sände bilder från platser runtom i Irak där firandet tog fart, bland andra Arbil i Kurdistan, där lyckliga killar dansade på gatan och viftade med sina tröjor bland tutande bilar.

Gator och broar i Bagdad var till en början folktomma: folk satt kvar framför tv:n. En del kanske aktade sig för att gå ut, men folksamlingar höll timmen efter matchen på att växa till sig på vissa genomfartsleder, där det viftades med irakiska flaggan.

Finalmatchen mot Saudiarabien spelades i Jakarta i Indonesien, men i Bagdad infördes i samband med matchen förbud för bilkörning ända till måndagsmorgonen för att undvika att fotbollsentusiaster skulle utsättas för attentat. Även i Kirkuk i norr och i de heliga städerna Najaf och Karbala hade säkerhetsåtgärder vidtagits.

Irakiska säkerhetsstyrkor grep också två män i en bil med sprängämnen i östra Bagdad kort före matchen. De anklagades för att ha haft planer på attentat mot fotbollsfans.

Under firandet av Iraks semifinalseger sprängdes två bilbomber i Bagdad med minst 50 dödade och 135 skadade som följd. Dåden tolkades som ett sätt att störa de folkliga glädjeyttringarna.

Landslaget bar under finalen svarta armbindlar för dem som dödades då. Enligt nyhetsbyrån Reuters har minst tre av spelarna förlorat anhöriga i våldet under de senaste två månaderna.

TT

Mer läsning

Annons