Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotbollen har ett ansvar

Annons

Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell tar avstånd från den planerade sexhandeln och bordellverksamheten som etableras i samband med sommarens fotbolls-VM men friskriver sig dessvärre samtidigt från sitt och fotbollens ansvar för vad som sker vid sidan om fotbollsplanen under sommarens idrottsfest.

Detta anser vi är att tala med kluven tunga. Vi skulle önska att Lagrell i spetsen för en av Sveriges största fritidsaktiviteter och sporter gick i spetsen för idrottens ädla värden och rent spel. Att man tog tillfället i akt att sända signaler till alla unga fotbollsspelande tjejer och killar att sexhandel och idrott inte hör ihop.

De flesta ungar och unga väljer att spela fotboll utifrån ett genuint idrottsintresse, för glädjen och samvaron att spela boll med andra. Men vad tycker unga tjejer om att deras sport kopplas ihop med en smutsig människohandel, med kriminalitet och förnedring? Och vill unga fotbollsgrabbar kopplas ihop med sexhandel?

Tänk om svenska landslagets spelare gick ut och tog offentligt avstånd från prostitutionen och sexhandeln, vilket genomslag det skulle ha!

Tänk om fotbolls-VM kunde bli startskottet för en idrottslig budkavle för rent spel både på och utanför arenan, ett startskott och en puff för mänskliga rättigheter och jämställdhet. Då skulle vi alla kunna vara stolta och känna en genuin glädje när vi sätter oss ner och njuter av matcherna i juni och juli.

ANNIKA QARLSSON

FÖRBUNDSORDFÖRANDE

CENTERKVINNORNA

LENA REYIER-INGMAN

ORDFÖRANDE

CENTERKVINNORNA DALARNA

Mer läsning

Annons