Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotboll och stickande myra

Annons

Innan minnet sviker och innan bläcket har torkat måste jag få berätta om midsommarafton, sådan den kan te sig för vanligt folk i skiftande åldrar. Det vill säga, detta är delvis specifikt för den senast timade dagen - och natten - för att njuta av sommarsolståndet.

Alltså. Allt var som vanligt denna midsommarafton liksom så många andra. Samma stuga, samma värdfolk, samma gäster. Men. Och här kommer en hoper "men", som gör bilden så annorlunda.

Det sköna huset ligger i skogskanten och vilar bara ett stenkast från sjön, som stundom glittrade och stundom var mörk i regnskurarna.

Värdinnans kaffebord var dignande som vanligt, rikt på kakor, kakor. Kakor. De är nästan skada att "såra" detta alltid så vackra bord. Hon kan konsten att baka, fru E, hon kan konsten; det var trettiosjunde gången hon ställde till med detta lukulliska midsommarfirande. Hon skulle nästan ha medalj för tapperhet vid ugnen.

Och vad pratade vi om vid kaffet, vi fyrtio som var med - barnen medräkande. Jo, fotboll, naturligtvis. Bland herrarna i sällskapet hade både Pigge och Gnigge varit i Tyskland. Och sett. Pigge hade sett matchen mot Paraguay. Biljetten hade han köpt svart hemma i Sverige för sisådär 1.500 kr. Tyckte priset var överkomligt. Däremot var han inte beredd att betala tio gånger så mycket och mer för en svart biljett till Englandsmatchen - den hade han sett på ett ölkafé, som bjöd på storbildsskärm.

Gnidde var så lyckligt lottad att han haft biljett till den sistnämda matchen. Dessutom hade han bott på samma hotell som Englandsspelarna med allt vad det förde med sig av trängsel och vakter och sånt. Gnidde noterade att Svennis varit folklig, pratat med fans och skrivit autografer.

Så dags i programmet (för midsommarfirandet) åkte de flesta i väg till Byn för att se majstången lyftas i höjden. Vi andra stannade hemma för att titta på fotboll.

Plötsligt var värden försvunnen. Var fanns han? Jo, på akuten på den stora sjukhuset i närheten, sas det.

Han hade fått en ful svullnad på insidan av handleden. En sjukvårdskunnig kvinna i sällskapet hade sagt att om svullnaden gick över given gräns, då måste värden åka i väg för hjälp. Det var alltså dags nu.

Vad hade hänt dessförinnan?

Jo, Herr Värd trodde att han blivit biten av en myra. Han kom snart tillbaka från sjukhuset med allergitabletter i fickan. (Fast han fick åka tillbaka nästa dag för annan medicin).

De som varit med några år på det här alldeles speciella privata härliga midsommarfirandet kom i håg en annan gång, då Värdsvåger N fick ett fiskben i halsen, amatörundersöktes på plats med hjälp av ficklampa - sedan blev det skjuts till akuten den gången också. Herr N kom i håg för dagen.

Kom inte och säg att det är trist på landet.

Nej då, det är inte slut än på rapporten från ett midsommarfirande i lugn och ro i familj.

Barnbarnet Martin, nio, for med sina nio kusiner - och nån stor - ut på sjön och kom hem med en gädda. Gissa om han var röd om kinden, när han skulle berätta hur det gick till.

Där får rapporten sluta om det verkliga lugna midsommarfirandet. Värre blev det för somliga manspersoner som satte i halsen när de dan därpå såg fotboll med de svenske.

De har nog inte hämtat sig än.

INGRID THOR

Mer läsning

Annons