Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förvirrad syn på mp och miljörörelsen

Annons

Låt mig nämna att mp låg bakom ökningen av det beslutade stödet till energiforskning med 270 miljoner kronor för 2006 och 2007 med planerad ytterligare ökning 2008 med 370 miljoner kronor. Ett stöd för teknikutveckling och introduktion av storskalig vindkraft har utökats och uppgick 2005 till 100 miljoner kronor. Grön skatteväxling, biobränslen, trängselskatter, järnvägssatsningar, miljöbilar är några begrepp som med rätta förknippas med miljöpartiet och som är viktiga pusselbitar när vi ska bygga det hållbara samhället.

Bo Andersson skriver om "desperata skattehöjningar på fossilbaserade drivmedel". I dag anser de allra flesta politiker att de fossila drivmedlen måste vara dyrare än de förnyelsebara alternativen om vi ska kunna ta viktiga steg bort från oljeberoendet. Till och med den nuvarande borgerliga regeringen har höjt bensinpriset trots att man före valet lovade sänkningar. Samma regering vill återinföra trängselskatter i Stockholm, låt vara med mindre positiv klimatprofil, trots att man före valet lovade att de skulle bort.

Den globala uppvärmningen diskuteras dagligen i medierna som det största hotet mot människans överlevnad. Verkligheten har till sist hunnit ifatt den beskrivning av växthuseffektens förödande verkningar som miljöpartiet sedan många år varnat för.

Stora neddragningar av den tunga industrin och transportsystemen blir enligt Bo Andersson resultatet av miljöpartiets ovilja att acceptera kärnkraften samtidigt som fossilberoendet ska minska. Men problemen går att lösa bland annat genom energieffektivisering och teknisk utveckling om den politiska viljan finns.

Däremot går det inte att långsiktigt upprätthålla den hysteriskt höga tillväxttakt som i dag av många anses vara den yttersta meningen med våra liv.

De kinesiska och indiska ekonomiernas accelererande tillväxt är dock moraliskt berättigade genom att lyfta miljarder människor ur fattigdom. Västvärldens materiella tillväxt möjliggör bara ökad lyx- och prylkonsumtion.

Det största hotet mot mänskligheten är människan själv. Det finns en stor oförmåga hos dagens politiska system att hantera de långsiktiga hoten mot miljön. I stället för tillräckligt kraftfulla förebyggande åtgärder intecknas framtiden genom rovdrift på miljön och prioritering av kortsiktiga penningekonomiska vinster.

Kärnkraften blir för många det riskfyllda alibi som antas garantera "business as usual"

NILS GOSSAS NILS GOSSAS ÄR VICE ORDFÖRANDE I MILJÖPARTIET I DALARNA.

Mer läsning

Annons