Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förverkligade sin dröm

Annons

Vad minns du från tiden på Vasaskolan?

- Åh, jag måste tänka. Högstadiet var både en jobbig och rolig tid. Jag tillhörde några av de som pratade mycket. Vi trodde väl att vi var coola, men det var vi nog egentligen inte. När man är tonåring tänker man ju så. Jag var i huvudtaget inte så engagerad och ambitiös, inte i sjuan och åttan i alla fall men i nian så vände det plötsligt. Jag kom på att jag ville jobba med turism och visste att man måste ha bra betyg för att komma in på det. Jag förvandlades helt enkelt till en ambitiös tjej.

Vem var din bästa kompis och har ni kontakt fortfarande?

- Mina bästa kompisar Ann-Sofie "Fia" Fredholm, Jenny Brenner, Erika Wiklund, gift Wahlberg, var alla med i innegänget. Kristina Arvs är också en av mina närmaste vänner. Vi har fortfarande kontakt och har ibland vincirklar, alltså dricker vin och äter trerätters middagar ihop.

Vad hade du för drömmar och planer inför framtiden?

- Det gjordes en undersökning i nian vad eleverna ville bli och majoriteten av tjejernas högsta önskan var flygvärdinna. Men jag ville bli skidlärare i Österrike. 1989 besökte jag mina släktingar i Österrike, det var då mina drömmar tog sin början. En av mina bästa kompisar Kristina Arvs som är ett par år äldre än jag, gick på turismlinjen, och berättade om alla äventyr turism innebar. Det lät jätteroligt och tack vare det fick jag ju en ambitiös inställning till skolarbetet.

Blev det som du tänkt dig?

- Ja absolut, mer än så till och med, alla mina drömmar gick i uppfyllelse. Jag blev skidlärare i Österrike och jag fick se mycket av världen tack vare reseledarjobbet.

Dåvarande fritidsintressen?

- Jag åkte skidor som sagt, reste mycket, red på hästar och så klart umgicks jag mycket med mina kompisar. Vi var ju värsta tjejgänget och gjorde allt i hop, vi hade så kul.

... och idag?

- Det är ungefär samma som förr, skidåkning och resa. Jag började spela golf när jag träffade Kristian, min sambo, och dessutom älskar jag att laga mat. Älskar att anordna bjudningar.

Någon särskild händelse du minns med glädje?

- I nian anordnades det en sångtävling och jag blev utvald att vara konferencier. Det var roligt att bli utvald, det berodde nog på att jag var framåt och pratade mycket. Alla nior hade ett band och spelade låtar, min gjorde en text till låten Fantasi och jag medverkade också. Men parallellklassen vann med Magnus Ugglas låt Jag mår illa. Jag kommer ihåg att jag cyklade in på scenen, det var ett roligt minne.

Någon eller något som påverkat dina val i livet?

- Det började väl egentligen redan vid den där tävlingen, när jag stod på scen och fick höra att jag var framåt. Österrikeresan och mina släktingar som är skidlärare fick mig att vilja bli just skidlärare. Kristina Arvs äventyr på turismlinjen påverkade mig också.

Hur var din syn på Hedemora - har den förändrats?

- Förr tyckte jag att det var tråkigt här, alla var så inskränkta. Nu har jag en positiv syn på Hedemora, mycket tack vare mitt resande och att jag har mognat. Jag är tacksam för att det är så lugnt och rent här, det är ordning och reda. Jag kan le lite åt saker som folk gnäller om, för mig är det småpotatis.

Vad har du gjort sedan du gick ut nian?

- Jag kom in på turismlinjen och på jullovet under mitt sista skolår åkte jag åter igen till Österrike. Där mötte jag en tjej, Eva-Lotta, som erbjöd mig jobb som sport- och fritidsledare där. -92 tog jag studenten och under en och samma vecka hann jag ta körkort och åka tillbaka till Österrike. Eva-Lotta hjälpte mig också att ta skidlärarexamen. Där jobbade jag tio år under vintersäsongerna och på sommarsäsongerna var jag reseledare i Egypten, Grekland och Skottland för Fritidsresor.

2002 fick jag jobb på Hedemora stadshotell, jag jobbade med ekonomi, bokning och receptionsarbete.

Året därpå träffade jag Kristian, min nuvarande sambo, och förra året fick vi vår son Martin. Jag har nyss fått jobb som personlig assistent, jag börjar i september. Kan du tänka dig, en helt ny grej för mig, det är jättespännande.

Vad gör du om ytterligare 15 år?

- Jag jobbar nog inom turism i Dalarna, helst södra delen. Många är förvånade och säger; Har du flyttat hem? Jag trodde aldrig att jag skulle flytta hem igen. Men jag är otroligt glad för det i dag. Om jag inte hade fått det där jobbet i Österrike vet jag inte vart jag hade tagit vägen. Och jag är väldigt tacksam att jag fick mitt livs äventyr.

BOEL ENGKVIST

Mer läsning

Annons