Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förväxlad patient trodde hon hade levercancer

Annons

Nu har ansvarig läkare gjort en anmälan till Socialstyrelsen, enligt Lex Maria, den lag som innebär att sjukvården ska anmäla misstag som kan leda till skada eller sjukdom.

Det var i höstas som en läkare läste in flera journalanteckningar på band. Läkaren sade sitt eget namn vid starten, men patientens namn sades först efter att han dikterat ordet "slut" på röntgenremissen.

Sekreteraren skrev in remissen som skickades elektroniskt och förväxlingen skedde när pappersjournalerna lades på hög. Sekreteraren blev fundersam när hon såg att patienten inte fått någon tidigare ultraljudsundersökning. Hon fick dock veta att det kunde bero på att ett preliminärt svar inte skannats in.

Sammanblandningen av remisser ledde till att fel patient blev uppringd om en leverbiopsi, hon hade tidigare behandlats för buksmärtor. Nu fick hon veta att läkarna misstänkte förändringar i levern. Hon blev överraskad och fick uppfattningen att en tidigare cancerform kunde ha spridit sig.

Två dagar efter det första beskedet fick hon träffa en läkare som upptäckte att någon tidigare ultraljudsundersökning av levern inte var gjord. Läkaren insåg då att man blandat ihop patienter.

Mer läsning

Annons