Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förväntansångest plågar soldater

Annons

Många soldater som är på väg ut på internationella, fredsbevarande uppdrag känner större ångest före avresan än när de väl är på plats och börjar jobba. Det visar en ny avhandling från Lunds universitet.

Forskaren Magnus|R Larsson har undersökt 150 svenska soldater. Han träffade dem både före avresan till Kosovo och under tjänstgöringens sista veckor.

"Försvaret bör lägga mer resurser på att lindra den ångest som utlandssoldaterna visar före avfärden", skriver han i ett pressmeddelande från universitetet.

Undantaget var de som utsattes för upprepade stressituationer, som exempelvis konflikter inom gruppen, under tjänstgöringen. Deras ångest ökade under vistelsen i Kosovo.

Magnus|R Larsson föreslår att nya testmetoder ska användas när soldaterna ska väljas ut till uppdrag i miljöer där stressnivån kan väntas vara hög.

I avhandlingen visar han att de personer som är bra på att lösa en komplex, verbal uppgift när det är lugn och ro också är de som blir minst oroliga när de ska kasta en handgranat.

I stället för de självskattningstester som görs av blivande soldater i dag borde kanske ett så kallat kognitivt test, som ger en fingervisning om intellektuella funktioner användas, anser han.

TT

Mer läsning

Annons