Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förvaltarbostad brändes ned

Annons

Meningen var att Gagnefskåren skulle bränna ned den gamla två-vånings träfastigheten på lördagsmorgonen.

- Vi fick avbryta på morgonen, säger Fritz. Det var alldeles för stark och orolig vind. Vi kom överens om att om det skulle bli bättre fram på dagen så skulle vi göra ett nytt försök.

Cirka 12.30 sattes förvaltarbostaden i brand. Vinden var perfekt och det blåste från bebyggelsen.

- Det ska ske utan risker och obehag, säger Olle Fritz.

De åtta brandmännen kunde lugnt följa brandens utveckling. Sedan spärrades området av och en jourgrupp bevakade brandplatsen under natten mot söndag.

Många ortsbor kom för att beskåda branduppdraget. En av dem var ordförande i Otilia Adelborgs vänförening, Håkan Spännar. Han tyckte det var ett riktigt beslut att förvaltarbostaden brändes ned.

- Ja, det tycker jag. På det här viset kommer museet fram på ett annat sätt.

Sedan menade Spännar att det också fanns möjligheter att omgruppera husen på området, Kanske kunde det bli lite av ett kulturcentrum av det hela, funderade han.

Det visade sig att den gamla förvaltarbostaden var i så dåligt skick att det inte var någon idé att kosta på den. Nu är den nedbränd och marken ska snyggas till. Ett markområde som numera tillhör kommunen efter en bytesaffär med kyrkan. I gengäld får kyrkan överta kommunal mark i Djurås.

Förvaltarbostadens vara eller inte vara har diskuterats under lång tid. Den siste som bodde där var kyrkoherde Norell. Sedan har fastigheten nyttjats av skolteam och intresseförening. Lite av ett vandrarhem har det också varit. Innan den brändes ned hade den stått tom en längre tid innan kommunen beslöt att ta bort byggnaden.

- Lite vemodigt är det allt, tyckte Carina Jansson, som kommer ihåg när hon bodde där som barn på 1960-talet.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons