Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatta turer kring friskolan

Annons

Tidningen var igår i kontakt med både Skolverket och länsrätten i Stockholm. Det var helt olika besked som gavs. Skolverkets beslut gäller. Det finns inget laga hinder för start av friskolan i Fäggeby.

Det säger Frida Wallin på den rotel inom länsrätten i Stockholm som handlägger Säters kommuns överklagan av Skolverkets beslut att ge Olympica AB tillstånd att starta friskola i Fäggeby.

Friskolan kan inte startas förrän länsrätten avgjort överklagan till Olympicas fördel. Det är beskedet från Skolverket.

Genom att beslutet överklagats av Säters kommun har beslutet inte vunnit laga kraft, förklarar Birgitta Fredander, enhetschef för enheten för tillståndsprövning inom Skolverket.

Hon hänvisar även till Frank Nordgren, jurist på Skolverket, som förklarar att Säters kommun överklagat båda delarna i friskolebeslutet, att godkänna starten och att ge friskolan rätt till bidrag från kommunen.

Frida Wallin berättar att när hon kontaktades av föräldragruppen tog hon kontakt med en domare i länsrätten för att vara helt säker. Någon hinder för start av friskolan finns inte enligt hennes bedömning.

Hur lång tid tar det innan länsrätten avgör frågan?

Frida Wallin förklarar att det tar några månader till, kanske blir det inte ett beslut ens under detta år.

På en fråga vad länsrätten tar hänsyn till vid sin bedömning förklarar hon att bland annat tas det hänsyn till de ekonomiska konsekvenserna för Säters kommun, inte bara hur ärendet har handlagts.

Bland annat den ekonomiska konsekvensen med ökad kostnader för kommunen vid start av friskolan, är ett viktigt argument i kommunens överklagan.

Föräldragruppen som jobbar för friskolan har också fått olika besked från länsrätten och Skolverket. Anders Claesson i föräldragruppen sade igår eftermiddag till tidningen att på något sätt måste det bli klarhet i vad som gäller, är det vad som framförs från länsrätten eller Skolverket?

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons