Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatta oroligheter i Tallinn

Annons

Kravallutrustad estnisk polis drabbade på fredagen för andra natten i rad samman med ungdomar, efter att myndigheterna flyttat den kontroversiella bronssoldaten i Tallinn.

Myndigheterna flyttade monumentet tidigt på fredagen med motiveringen att den stör den allmänna ordningen då den drar till sig estniska och ryska nationalister.

I Ryssland väckte flytten av det sovjetiska krigsmonumentet vrede och framkallade fördömanden och hot om avbrutna diplomatiska förbindelser.

I Estlands huvudstad samlades stora gäng av estniska och ryska ungdomar som följde efter varandra på gatorna och skrek "Ryssland, Ryssland" eller "Estland, Estland".

På ett av torgen, nära den plats där statyn stått, använde mellan 200 och 300 poliser i kravallutrustning brandsläckare mot folkmassan, sköt med lös ammunition och använde vattenkanoner.

En polisman uppgav att omkring hundra personer gripits och tio personer skadats. Polisen försökte hindra människor från att samlas i större grupper och få dem att lämna området kring platsen för monumentet.

Förflyttningen av den två meter höga statyn från andra världskriget har utlöst de värsta oroligheterna i Estland på senare år. Framför allt rysktalande ungdomar har vandaliserat och plundrat.

Bronssoldaten i Tallinn sattes upp 1947 till minne av stupade Röda armé-soldater, som hade varit med och drivit ut Hitlers nazitrupper ur staden tre år tidigare. På sovjettiden firades "befrielsen" högtidligt invid bronssoldaten varje år den 9 maj.

För ester är det stötande, eftersom slutet på naziockupationen blev början till sovjetockupationen. Statyn uppfattas av många ester som förtryckets och inte befrielsens symbol.

Efter bråk den 9 maj förra året mellan estniska skinnskallar och ryska aktivister förklarade premiärminister Andrus Ansip att monumentet måste flyttas, eftersom det splittrar samhället.

TT

Mer läsning

Annons