Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt utbyggnad av fjärrvärmen

Annons

VB-värme fortsätter utbyggnaden av fjärrvärmen i Ludvika.

Närmast väntar anslutning av ålderdomshemmet Ängsgården i Marnäs, "Må Bättre-huset" vid Köpmansgatan 14 och företaget Loxodontas nybygge i hörnet Eriksgatan-Bergslagsgatan.

- Anslutningarna till fjärrvärmesystemet kommer att göras under september månad. För anslutningen till Loxodontahuset gräver vi från korsningen Storgatan-Eriksgatan medan det vid Köpmansgatan bara är att ansluta till kulverten på andra sidan gatan, säger Lars Wahlsten, marknadsansvarig vid VB-värme.

Vid Ängsgården krävs grävarbeten på några tiotal meter. Fjärrvärmerören till Ängsgården kopplas samman med kulverten som förser bostadsrättsföreningen med hus vid Marnäsgatan med fjärrvärme.

-Under hösten ansluts också en villa vid Snöåvägen 11. För villaägare är kostnaden 56 250 kronor och då ingår allt med indragningar av ledningar i kåken och installation av fjärrvärmecentral. Villaägaren behöver bara trycka på knappen men det brukar vi också ombesörja.

Priset på 56 250 kronor gäller under förutsättning att fjärrvärmekulvert sedan tidigare är nedgrävd maximalt 30 meter från fastigheten. Rör det sig om en längre sträcka blir det fråga om en större investering för villaägaren.

-För närvarande har vi 177 abonnenter i Ludvika varav 27 villor. I Grängesberg har vi 19 abonnenter, bland annat bostadsrättsföreningar på Öraberget och flerfamiljshus vid Kopparbergsvägen. Ludvikahem har nog samtliga sina fastigheter i Ludvika anslutna, däremot är en del av deras hus på Öraberget inte anslutna, uppger Wahlsten.

Han anser förstås att fjärrvärme är att föredra för många villaägare, detta av såväl ekonomiska som praktiska skäl.

- En villaägare som förbrukar 20 000 kilowattimmar per år till värme och varm-vatten får betala cirka 15 000 kronor per år för fjärrvärme. Det är 8 000 - 10 000 kronor mindre i jämförelse med om man har oljepanna.

- Vedeldning är förstås billigare om man har tillgång till egen ved.

-Bergvärme har på senare tid blivit populärt bland villaägare. Här uppgår investeringen till cirka 130 000 kronor och sedan krävs det ungefär 7 000 kilowattimmar el per år för att driva anläggningen.

- Med ett elpris på cirka en krona blir årskostnaden alltså omkring 7 000 kronor att jämföra med fjärrvärmens cirka 15 000, konstaterar Lars Wahlsten.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons