Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt trångt på skolan

Annons

I fredags gjorde Arbetsmiljö-verket en ny inspektion på Britsarvsskolan för att kontrollera om skolan åtgärdat de problem som verket anmärkte på efter sitt besök i slutet av förra året.

Skolan fick kritik för att ett förråd användes som undervisningsrum och att ett förberedelserum till en kemisal användes som grupprum. I rummet, som luktade av kemikalier, kunde upp till tio personer sitta, något som ventila- tionen inte var anpassad för. Skolan fick dessutom i uppdrag att se över lokalbehovet och göra en kartläggning för kommande verksamhet. Britsarvsskolan, som byggdes 1966, är anpassad för 540 elever. I dag går 625 elever på skolan.

Efter Arbetsmiljöverkets tidigare besök slutade både grupprummet och förrådet att användas som undervisningsrum. Den elev som under vissa timmar fick enskild undervisning i förrådet återgick till att arbeta i klassrummet tillsammans med sin assistent.

-Eleven var inte nöjd med det utan behövde få jobba enskilt några timmar då och då. Därför fick han gå tillbaka till förrådet som vi nu gjort om lite grann och planerar att göra ännu mer hemtrevligt, säger rektor Per Gilén.

Vid inspektionen i fredags konstaterade arbetsmiljöinspektör Tomas Isaksson att eleven var tillbaka i förrådet.

-Vi är inte helt nöjda med det här, men det har skett vissa förbättringar. Och eleven vill ha det så här, några alternativ finns inte för tillfället, säger Tomas Isaksson som inte ska göra något nytt påpekande angående för- rådet.

-Däremot kunde jag konstatera att lärarna hade det väldigt trångt. Jag har inte skrivit något nytt inspektionsmeddelande ännu, men helt klart är att Britsarvsskolan måste göra något åt sin utrymmesbrist.

I ett av lärarnas arbetsrum trängs elva lärare och tre assistenter. Dessutom brukar ett par praktikanter samsas om utrymmet.

-Och vi har bara två datorer, säger läraren Anna Olsen, som gärna skulle vilja ha mer utrymme.

-Det mest störande är allt spring som blir när elever kommer och vill prata. Satt vi inte så många tillsammans skulle det bli lugnare.

Rektor Per Gilén menar att platsbristen beror på att barnkullen just nu är väldigt stor.

-Om något år ser läget annorlunda ut. Vi kan inte bygga ut för att sedan få stå med tomma lokaler.

Tomas Isaksson tycker att lokalerna måste anpassas för det läge när eleverna är som flest.

-Elevantalet minskar kanske om något år, men sedan blir de fler igen och då har skolan samma problem.

CECILIA EKEBJÄR

Mer läsning

Annons