Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt ökning av hudcancer: "Vi är inte försiktiga med solen" – så skyddar du dig

Antalet fall av malignt melanon, alltså den allvarligaste formen av hudcancer, fortsätter att öka i hela landet, och hudcancer är den form av cancer som ökar mest. Det visar Nyhetsbyrån Sirens sammanställning av Socialstyrelsens statistik för 2015.

Annons

2015 rapporterades nästan 4 000 nya fall av malignt melanom i hela landet. Men insjuknandet varierar kraftigt mellan de olika länen.

I Östergötland, Örebro och Värmland var sjukdomen vanligast. Dalarna hamnar i mitten när det gäller nya cancerfall per hundratusen invånare.

Just nu pågår den europeiska hudcancerveckan, Euromelanomaveckan. Under veckan kan man kolla upp födelsemärken utan remiss på hudkliniker i hela landet. För boende i Dalarna blev tiderna på Falu lasarett uppbokade direkt.

Läs mer: Specialtiderna till hudkliniken tog slut direkt: "Det är alltid så här stort intresse"

Att antalet fall av malignt melanom fortsätter öka tror Ada Girnita, överläkare vid hudkliniken på Karolinska universitetssjukhuset, kan bero på att vi inte är tillräckligt varsamma i solen.

– Vi är inte försiktiga med solen och har använt solarium för mycket, säger hon i en kommentar till Nyhetsbyrån Siren.

– Även personer som har bra pigment kan få en skada som resulterar i hudcancer. Att vara i skuggan är ett billigt sätt att skydda sig.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons