Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt låst i gruvkonflikten

Annons

Positionerna fortsätter att vara låsta i gruvkonflikten. Inget konkret som kan lösa situationen kom ut av dagens överläggning i Stockholm mellan representanter för Gruvornas arbetsgivarförbund (Gaf) och gruvarbetarnas fackförbund IF Metall.

Under mötet kom man överens om att LKAB inte följt de överenskommelser som finns för hur det centrala avtalet ska läggas ut och att detta ska rättas till. Kravet från gruvarbetarna på att de lokala förhandlingarna ska återupptas uppfylldes däremot inte.

Strejken i Malmfälten fortsatte även under förmiddagen. Gruvarbetarna hade stora förväntningar på överläggningarna i Stockholm.

Från gruvarbetarnas sida anser man att det inte gick rätt till när de lokala förhandlingarna avbröts.

IF Metall gick också till motattack i den pågående olovliga gruvstrejken. Enligt vice ordförande Leif Ohlsson har gruvföretaget LKAB brutit mot avtalet. LKAB avbröt tidigare de lokala löneförhandlingarna och lade ensidigt ut förslaget till fördelning av lönerna.

Under förmiddagen träffar han motparten, Gruvornas arbetsgivarförbund, i centrala kansliöverläggningar i Stockholm.

TT: Men LKAB hade väl rätt att avbryta förhandlingarna och hänföra dem till central nivå?

IF Metall säger sig inte stå bakom den vilda strejken i Kiruna och Malmberget.

Kirunapartiet med Lars Törnman i spetsen stöder de strejkande gruvarbetarna.

Enligt ett pressmeddelande kräver partiet att LKAB snabbt sätter sig ner i förhandlingar med de fackliga organisationerna för att lösa tvisten som kan få förödande konsekvenser om den blir långvarig.

Kirunapartiet hävdar att LKAB provocerat fram strejken genom att avbryta de lokala förhandlingarna trots den irritation som fanns på arbetsplatserna rörande lönefrågan.

Även vänsterpartiet i Norrbotten har uttalat sitt stöd för de strejkande i Malmfälten.

TT

Mer läsning

Annons