Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt fokus på fler jobb

Annons

Arbetslösheten är på väg nedåt, enligt vårbudgetens finansplan som TT läst.

Ändå är jobben ett bekymmer.

Unga och invandrare ska därför få extra stöd. Och när inget annat hjälper föreslås "samhällsnyttigt" jobb.

Trots en strålande svensk ekonomi och ett förbättrat läge på arbetsmarknaden har många svårt att hitta jobb. Därför satsar regeringen särskilt på att unga och invandrare ska få in en fot på arbetsmarknaden när vårpropositionen presenteras på måndagen.

Tidigare har regeringen aviserat att dagens aktivitetsgaranti ska ersättas med en jobb- och utvecklingsgaranti den 2 juli. Den omfattar personer som inte längre får a-kassa efter 300 ersättningsdagar, eller 450 dagar om den arbetslöse har barn.

Nu presenteras hur garantin ska fungera. Till en början är det intensifierade jobbsökaraktiviteter med coachning som gäller. Sedan följer arbetsmarknadsåtgärder, till exempel arbetsträning och subventionerade anställningar. Den sista fasen innebär att alla som fortfarande inte hittat ett jobb efter 450 ersättningsdagar i garantin, anvisas till en "varaktig samhällsnyttig sysselsättning".

Regeringen räknar med att den totala arbetslösheten blir 6,7 procent i år och sjunker till 6,1 procent nästa år.

Om prognoserna slår in hamnar BNP-tillväxten på 3,7 procent i år och 3,3 procent nästa år. Regeringen räknar med att det goda ekonomiska läget gör att det finns utrymme för både skattesänkningar och reformer utan att de offentliga finanserna försvagas. Bland annat håller man fast vid att införa ytterligare jobbskatteavdrag 2008. Men en slutlig bedömning ska göras i budgeten i höst.

Under resten av mandatperioden vill regeringen gå vidare och göra det mer lönsamt att arbeta. Det kan till exempel handla om ännu mer jobbskatteavdrag eller att värnskatten avskaffas.

Ett frågetecken och möjligt orosmoment är löneökningarna. Situationen med accelererande löner och stigande bristtal väcker frågor, skriver regeringen i finansplanen. Därför kan det finnas skäl att återkomma med ytterligare åtgärder för att förbättra arbetsmarknadens funktionssätt i budgetpropositionen för 2008.

De senaste veckorna har rader av olika förslag från vårbudgeten presenterats. Till exempel har regeringen förklarat att förmögenhetsskatten och fastighetsskatten ska bort. Den har också lovat extra pengar för att förbättra miljön i Östersjön och till kommunernas äldrevård. Andra redan kända satsningar är en premie för miljöbilar och upprustning av ett antal Jas-plan.

På söndagen spädde miljöminister Andreas Carlgren på ytterligare och berättade att svensk dieselolja ska få blandas ut med rapsolja för att minska utsläppen av koldioxid. Kostnaden för staten blir 1,2 miljarder kronor i utebliven skatt på diesel under mandatperioden. Dessutom ska handeln med utsläppsrätter utökas, så att den också omfattar bland annat kemi- och stålindustrin.

TT

Mer läsning

Annons