Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt engagemang för aktivitetshall i Söderbärke

Annons

Från början var tanken att Söderbärkeborna skulle ansvara fullt ut för bygget av en aktivitetshall. Byborna skulle med egna insatser, eget arbete och dessutom svara för driften.

I november träffades aktivitetshallsgruppen och kommunen och då presenterade gruppen sitt förslag till budget.

I grova drag innebar det att ett bolag skulle bildas och till det hade det sålts andelar för en miljon kronor, gruppen hade klart med ett banklån på sex miljoner kronor. Dessutom skulle de göra eget arbete för cirka 2,5 miljoner och tanken var att teckna ett sponsoravtal om bland annat namnet på hallen. Detta skulle ge ytterligare cirka 700 000 kronor.

Kommunen hade redan avsatt en miljon kronor och det som behövdes var ytterligare sex miljoner kronor, för att få ihop till de anbud som lämnats.

-Vårt förslag var att kommunen skulle ge ett skjuta till ytterligare fem miljoner kronor i form av ett avskrivningslån, berättar Tommy Andersson.

I detta läge var tanken att den förening eller det bolag som skulle bildas skulle äga hallen.

-Men kommunen trodde inte vi skulle få något lån och då kom beslutet att kommunen skulle bygga hallen i egen regi, berättar Tommy Andersson.

-Vi såg det som positivt, under förutsättning att det inte blev en mindre hall än det var tänkt från början, säger Tommy Andersson.

De anbud som togs in pekade mot att bygget skulle hamna på drygt 16 miljoner kronor. Nu har kommunen avsatt totalt 13 miljoner kronor och det innebär att vissa delar ska prutas bort. Det handlar bland annat om läktare, ett omklädningsrum och att övervåningen inte ska inredas. Detta räknar de med ska innebära besparingar på tre miljoner kronor. Kommunens inställning är att bara bygga det som behövs för gymnastikundervisningen vid Kyrkskolan, resten får byborna ordna själva.

-Det är en bra lösning, under förutsättning att kommunen inte prutar bort möjligheterna när de bygger, det måste finnas stammar för el, vatten och avlopp, poängterar Andersson.

Han skulle vilja se att lokala entreprenörer blev tillfrågade om att lämna offert på bygget.

-Jag är övertygad om att det skulle gå att pressa ner priset en bra bit under 13 miljoner kronor och att det som blir kvar skulle kunna användas av byborna för att färdigställa det som fattas, bland annat läktare.

Han ser även möjligheten i att byborna deltar i själva bygget, men inte så att det krockar med byggprojektet, det kan exempelvis handla om målning utvändigt och byggstädning.

-Även där finns det pengar att hämta, säger Andersson.

Han vill betona att intresset och engagemanget inte på något sätt har minskat bland Söderbärkeborna.

-Däremot har vi fått en annan roll och det möte som var förra veckan var det ingen som hade en aning om att det var, summerar Tommy Andersson.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons