Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt befolkningsminskning

Annons

Den färska statistiken från Statistiska Centralbyrån visar på en miskning av invånarantalet med totalt 63 personer från förra årsskiftet. Under året har 71 personer fötts medan 116 personer har avlidit, vilket ger ett underskott med 45 personer. 218 personer har flyttat in medan 241 har lämnat kommunen, vilket ger ytterligare ett minus med 23 personer. Den enda siffra som visar en uppgång för Vansbro kommun är de utrikes flyttströmmarna. Nio personer har lämnat utlandet för att bosätta sig i Vansbro kommun medan fyra personer lämnat kommunen för att bosätta sig utomlands. Alltid något att glädjas åt.

Enligt kommunchefen Olle Emanuelsson kan varje inflyttad eller utflyttad omvandlas till ett värde av plus/minus 30 000 kronor i den kommunala ekonomin. Minskningen med 63 personer innebär alltså ett bortfall med 1 890 000 kronor till den redan hårt ansträngda ekonomin.

Det mål om en befolkningsökning som sattes upp i kommunens Vision 2010 tycks allt svårare att nå. Kanske kan ändå den kylslagna jul- och nyårsledigheten leda till att fertila medborgare i kommunen ägnat sig åt inomhusaktiviteter som i bästa fall leder till en babyboom framåt höstkanten.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons