Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortkörare i tre förhör

Annons

Ralph Blommé har en norskättad fru och besöken i grannlandet blir många. Vid två tillfällen har han åkt för fort vid automatisk hastighetsövervakning, så kallad hastighetskamera.
Vid båda tillfällena har en utredningakt från den norska polisen hamnat på Ludvikapolisens bord.
Vid tre tillfällen har Blommé förhörts på polisstationen, varav en gång av två polismän.

– Det är otroligt att de kan lägga ner sådana resurser på den här typen av förseelse.
– Jag känner mig inte som en notorisk fortkörare och inte har jag haft körkortet indraget, säger Ralph Blommé som är fastighetsmäklare i Ludvika.
– Men när mina kunder råkar ut för inbrott då finns det inte tillräckliga resurser utan då lägger polisen ner ärenden. Otroligt!
Efter första fortkörningen då Blommé kallades in till polisstationen var bilden från hastighetskameran otydlig och ärendet sändes tillbaka till Norge.
Blommé fick på nytt uppsöka stationen och han blev identifierad som rätt person på bilden.
Den 5 juni i år blev han förevigad av hastighetskamera då han körde 91 kilometer i timmen på en väg med hastighetsbegränsningen 80 kilometer i timmen. Blommé infann sig hos polisen den 23 juni.
– Samtidigt parkerade en Volvo på gatan och ur klev två berusade personer som stöttade var-andra för att ta sig till Systembolaget. Jag gick in på stationen och sa vad jag tyckte. Polismannen sa det att det inte var hans bord, men det kändes som om han tyckte det var pinsamt, berättar Blommé.
Polisen i Ludvika får in fall från både Norge och Danmark där hastighetsöverträdelser gjorts och ärende hamnar hos dem.

– Det finns en överenskommelse länderna emellan. I regel är korten så bra att det är enkelt att identifiera föraren och de flesta bekänner felet, sedan skickas böter ut, säger Folke Lövgren, ansvarig vid Ludvikas trafikövervakningsenhet.
När Blommé besökte polisstationen första gången och inte skrev under hastighetsöverträdelsen med den oskarpa bilden sände Ludvikapolisen akten till Norge.
– Då returnerades akten till polisen i Ludvika med en uppförstorad bild på ett A4-ark, säger Lövgren.
– Vi kan inte släppa bagatelliserade brott för då tror folk att det går att sätta det i system. Visst skulle vi önska att det fanns mer resurser.

Lövgren påpekar att resursbrist är nyckelordet. Bara på en tioårsperiod har antalet poliser i Ludvika minskat från 65 till 40 heltidstjänster.
– Här i Ludvika har det skett en markant försämring bara under en tioårsperiod. Brottsligheten ökar och vi har inte samma kontroll längre.
För Blommés del blev de två hastighetsöverträdelserna en dyrbar historia. 11 kilometer för fort blev 2 800 kronor i böter och 8 kilometer resulterade i 1 600 kronor, totalt 4 400 kronor.


SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons