Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortkörande lastbilar oroar

Annons

Framgångens vindar blåser i Garpenberg. De nya mineralfyndigheter som påträffats och tredubblade metallpriser på världsmarknaden gör att Boliden Mineral ser mycket ljust på framtiden.

Framgången får också befolkningen på gott humör, eftersom man upplever att gruvbolaget är mer lyhört i dag.

Dessutom stöder Boliden flera ideella verksamheter på orten.

Men fortkörande lastbilar oroar befolkningen i Garpenberg. Här om dagen blev ett barn nästan påkört på transportvägen till norra gruvan.

- Om det är någon av våra anställda som kör för fort är det inte bra, sade Anton Lind, miljösamordnare på Boliden Mineral.

På den aktuella vägsträckan gäller 30 kilometer i timmen, men flera mötesdeltagare underströk att många lastbilar inte håller sig till hastighetsgränsen.

Det rör sig dock om underentreprenörer till gruvbolaget och inte lastbilar som tillhör Boliden mineral.

- Det här inträffar när skiften är slut och folk vill komma hem fort, sade Bengt Sundelin, platschef på Boliden Mineral i Garpenberg.

Boliden ansöker nu om att öka produktionen från 1,2 miljoner ton till 2 miljoner ton, vilket betyder en ökning på omkring 60 procent.

- Det ser helt enkelt fantastiskt ut. Gruvan går ekonomisk sett bra. Än så länge har vi bara påbörjat projektet, sade Bengt Sundelin.

- Vi tror att det här kommer att leda till måttliga utsläpp av metall och på sikt kommer de att minska, eftersom vi når en högre effektivitet i produktionen, sade Anton Lind.

Han flaggar dock för att utsläppen av kväve i Rylshyttebäcken kan öka.

Förutom utbyggnaden av anrikningverket, som Boliden ansöker om, vill gruvbolaget dra en ny väg öster om Dammsjön, som beräknas bli två till tre kilometer lång.

- Den kommer bitvis gå på redan befintliga vägar. Men vi har ännu inte projekterat för detta, vi befinner oss fortfarande i kedjans första länk, sade Lars Norling, som ansvarar för satsningen vid Boliden Mineral.

De nya fyndigheterna har även lockat till sig andra gruvbolag, bland andra Lundin Mining, som ägs av Lundin Oil.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons