Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvarsutbildarna firar från taken

Annons

Vid nyår ombildades FBU-rörelsen, Frivilliga befälsutbildningen, över hela landet till Försvarsutbildarna i Sverige. Motsvarande skedde naturligtvis i Dalarna, Borlänge, Avesta och Nedansiljan.

Namnbytet är ett led i den förändring som sker och skett inom försvaret. Försvaret har mer och mer fått internationella uppdrag.

Försvarsutbildarna i Dalarna har redan ett fungerande samarbete med Dalregementsgruppen och dess utbildningschef, major Patrik Warström.

Vid rappelleringsövningen i Bysjön var han instruktör tillsammans med Kasper Katoke. De båda kunde den här första gången räkna i 12 deltagare.

Övningen föll så väl ut att man preliminärt har bokat en uppföljningsövning den 22 augusti.

Utbildningen som Försvarsutbildarna genomför stödjer Dalregementsgruppens syften och verksamhet.

Förutom rappelleringsövningar kommer man senare att ha andra övningar, som grundövningar soldat, stridspar, grupp, försvarsupplysning, folkrätt vapentjänst PSG 90 samt Ak 5.

Dalregementsgruppen i Falun har för övrigt fått ett fint uppdrag att genomföra en värnpliktsutbildning i Falun i tre månader. Den utbildningen ska starta i mitten av september. Till denna utbildning har man redan fått in ett flertal intresseanmälningar.

Under den tre månader långa utbildningen i Falun kommer de inblandade att gå i C-kasernen på regementsområdet.

Inom Försvarsutbildarna Borlänge, före detta Borlänge-Tuna FBU-förening, är aktiviteten tämligen hög och där är det ungdomsverksamheten som sätts i främsta rummet.

Ordföranden både i Dalarna och Borlänge Tuna, Ove Stegunger, är tämligen unik då han var den siste FBU-ordföranden och nu den första Befälsutbildarna-ordföranden.

JAN KORSGREN

Mer läsning

Annons