Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvarsminister Hultqvist hoppas att Trump håller alla ingångna avtal om säkerhet och samarbete

Artikel 21 av 27
Presidentvalet i USA 2016
Visa alla artiklar

Försvarsminister Peter Hultqvist överraskades av Trumps seger i presidentvalet.
– Nu är det en realitet och något vi måste förhålla oss till. Jag utgår från att alla avtal vi gjort på säkerhetsområdet med dem ligger fast, säger han.

Annons

Försvarsminister Peter Hultqvist konstaterar att Trump skapat oro kring säkerhetssamarbetet i världen.

De senaste åren har Sverige fördjupat säkerhetssamarbetet med Nato, grannländerna och inte minst USA. Avtal om militära övningar, krigsmateriel och internationella operationer har slutits. Försvarsminister Peter Hultqvist utgår från att Trumps valseger inte förändrar något av det.

– Avtal mellan nationer måste vara långsiktiga över tid. Nu har Trump genom sina uttalanden i valrörelsen bidragit till att frågetecken rests kring säkerhetssamarbetet i världen. Nu måste vi få klarhet i hur den nya administrationen under Trump verkligen kommer bedriva sitt arbete. Var står de, vilken politik kommer de föra? Vi kommer att ta kontakt med dem för att få svar på dessa frågor, säger han.

Nu har Trump genom sina uttalanden i valrörelsen bidragit till att frågetecken rests kring säkerhetssamarbetet i världen.

Hultqvist hoppas även att USA inte slår in på en stängd protektionistisk linje, vilket skulle påverka världsekonomin och industrin. Inte minst påverka exportindustrin i Dalarna.

– Det skulle minst sagt inte vara bra om USA gick ifrån frihandelstanken. Den är väsentlig för vår egen ekonomi, säger han.

Känner du oro?

– Jag konstaterar bara att han (Trump) av egen kraft skapat en oro över hela världen. Nu är det upp till dem att förklara sig hur de ska ha det. Det har varit mycket yvigheter i valrörelsen. Nu kan vi bara i praktiken avvakta och se hur den nya administrationen vill ha det, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Alla artiklar i
Presidentvalet i USA 2016
Annons