Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvarskonferens lockar andra gäster

/
  • Högfjällshotellset vd Thommy Backner lockade Folk och Försvar till Sälen för 20 år sedan.
  • Generalsekreterare Lars Ekeman, tv, menar att Sälen är en idealisk plats för Folk och Försvar. Här tar han farväl av Finlands försvarsminister Stefan Wallin, som var en av konferensens deltagare i veckan.

Rikskonferensen Folk och Försvar firar snart 20 år i Sälen. För Högfjällshotellet betyder arrangemanget inkomster under en lågsäsongsvecka.

Annons

– Men den största vinsten är ändå att vi visar kompetens, att vi kan arrangera ett sådant här stort riksevenemang. Vi får credd. Det lockar andra gäster, säger vd Thommy Backner.

Tidigare arrangerades Folk och Försvars rikskonferens under helan 44 år i Storlien. Sedan följde två år i Lycksele innan Sälen och Högfjällshotellet tog över arrangemanget 1993.

– Jag jobbade i Storlien då rikskonferensen lämnade dem. Jag insåg att Folk och Försvar i många år hade tagits som en självklarhet. Det funkade inte i längden. När jag kom till Sälen tog jag kontakt med Folk och Försvar och presenterade Högfjällshotellet som ett alternativ. Det funkade, säger Thommy Backner.

I snart tjugo år har arrangemanget hållit till i Sälen.

– Det gäller för oss att vi inte lutar oss tillbaka. Att vi ständigt försöker förbättrar oss. Vi har visat kompetens att ta emot. Det handlar inte bara om service, teknik och lokaler - det handlar också om säkerhet. Vi jobbar nära polisen och försvarsmakten i dessa frågor, säger han.

Högfjällshotellet har hitintills fått förnyat förtroende.

– Att inte förlora Folk och Försvar är vår utmaning varje år. Det här är inte det mest lönsamma vi har, men det ger oss mycket tillbaka. Inte minst är det roligt för personalen. Det ger oss ett lyft inför den fortsatta säsongen. Vi slipper inte minst en vecka med tomma hotellrum. Överlag kan man säga att Folk och Försvar lyfter vår totala nivå och kompetens, säger Thommy Backner.

Folk och Försvar har inga planer på att flytta rikskonferensen från Sälen.

– Att arrangera en rikskonferens är ett tufft jobb. Vi är mycket nöjda med vad Sälen ger oss. Teknik, service och lokaler har genom åren utvecklats starkt. Det är mycket som ska klaffa - och det gör det här i Sälen. Med 150 talare och övriga besökande är logistiken komplicerad. Sedan ligger Sälen till bra rent geografiskt. Våra gäster kan relativt enkelt ta sig hit, säger Folk och Försvars generalsekreterare Lars Ekeman.

Varje år går rikskonferensen ut på anbud.

– Vi tar alltid in offerter från olika håll och jämför dem. Det finns billigare alternativ, men hitintills har vi valt Sälen. Vi vill ha ett fungerande arrangemang - och en plats där besökarna kan träffas för att utveckla åsikter och idéer även utanför den rena konferenstiden. Här sitter mycket av det i väggarna. Hotellet vet hur vi vill ha det. Sälen har hittills blivit vårt medvetna val genom åren, säger Lars Ekeman.

Mer läsning

Annons