Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förstföderskorna blir äldre

Annons

Ska kvinnan få välja kejsarsnitt?

– Det är svårt att säga vad som är nödvändigt eller onödigt kejsarsnitt.

Kvinnoklinikens överläkare Berndt Carrington ser många faktorer bakom att kejsarsnitten ökat i antal.

Av 1727 förlossningar på Falu BB från årsskiftet till och med oktober 2006 utfördes 314 kejsarsnitt, vilket innebär 18,2 procent kejsarsnitt, alltså ingen speciellt stor ökning sen årsskiftet.

-Förstföderskorna är äldre än tidigare. 30-åringar har hunnit en bit i livet, de är medvetna, oroar sig över långdragna förlossningar, de följer rapporteringar och information kring födslar och förlossningar.

-Vi har skicklig mödravård med trygg dialog i Auroragrupper innan förlossning. Men om mamman inte vågar föda "normalt" ska doktorn vara lyhörd, anser Berndt Carrington, som tillägger att de flesta kejsarsnitt som utförts i Falun är nödvändiga.

På Mora BB ser man heller ingen dramatisk ökning av kejsarsnitt.

Barnmorskan Berit Engström, avdelninschef på BB/förlossning i Mora, tror att förlossningsrädsla är en trend som sveper över hela landet.

Dagens kvinna är ständigt uppkopplad och informerad om sina valmöjligheter.

- Visst är det naturligt att känna oro, men det är normalt att föda barn. Redan den lilla flickan är biologiskt förberedd för barnafödsel.

Kejsarsnitten i Mora ligger på 18 procent, årets födslar kring 665 till och med november månad.

-Förlossningsrädsla står ofta för annan och djupare oro, tror barnmorskan Berit Engström på Mora BB. Om stress i förlossningsrummen säger hon:

- Vi tror att barnmorskor vid mindre förlossningsavdelningar har större chans att finnas vid kvinnans sida under förlossningsarbetet och födseln. Det är ju det vi vill...

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons