Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första veckan på jobbet

Annons

Från och med nyår har Rättvik tre nya kommunalråd. Förutom tidigare rådet Jonny Jones finns numera centerkollegerna Inge Östlund och Hans Jonsson, samt folkpartisten Björn Guström.

- Jag hade personligen önskat mig ett moderat kommunalråd istället för totalt tre centerpartister, men valresultat och förhandlingar ledde till detta. Moderaterna prioriterade också ordförandeposten i fullmäktige, säger Guström.

De tre nya kommunalråden har alla deltid. Jonny Jones är fortsättningsvis heltidspolitiker. De olika råden får ansvaret för olika beredningar.

- Men vi har sagt att vi tillsammans ska ta ansvar för hela kommunens verksamhet. Vi ska inte gömma oss i ansvarsområden, säger Guström.

Björn Guström har en tjänstgöringsgrad på 55 procent, vilket ger 21 450 kronor i månaden. Hans Jonsson med 60 procent tjänst får 23 400 kronor. Inge Östlund med en 50 procentig tjänst får 19 500 kronor i månaden, till det tillkommer arvode på 3 900 kronor för ordförandepost i Rättviks teknik AB.

Jonny Jones har en kommunalrådsersättning på 42900 kronor.

Ersättningarna grundas på det nyligen höjda grundbeloppet 39000 kronor, vilket i sin tur ska motsvara genomsnittslönen för kommunens högre tjänstemän.

Till vardags arbetar Björn Guström som enhetschef inom landstingets habilitering i Falun.

Han har begärt och fått klartecken om att gå ned till 50 procents tjänst.

- Allt för att satsa på Rättvik. Jag lämnar också ordförandeposten i Rättviksbostäder. Där tar Michael Stenhols (c) över. Jonny Jones lämnar för övrigt också ordförandeposten för förvaltningsbostäder, säger Guström.

Inge Östlund ska trappa ned på arbetet i den egna byggfirman för att satsa tid på politiken. Han bedömer dock att han inte behöver lämna uppdraget som ordförande för Rättviks teknik AB för att klara kommunalrådsuppdraget. Hans Jonsson är pensionär.

Majoriteten har kritiserats starkt för att ni inte släppt en rådspost till socialdemokraterna, Rättvikss största parti. Invändningar har även framförts av statsvetarna Daniel Helldén och Anders Lidström. Kommentrar?

- Vi har inte ändrat inställning mot tidigare. Vi menar att oppositionen får god insyn och inflytande i och med totalt elva viceordförandeposter i kommunen, vilket är fler än tidigare. De har också två arvoderade platser i kommunstyrelsen. Arvodet är tänkt att ge ledamoten ersättning för en dags politiskt arbete i veckan, säger Björn Guström.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons