Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första utställningen vid 90

Annons

Elsa växte upp i Storvreta utanför Uppsala tillsammans med sina sju yngre syskon. Elsa bodde kvar i hemmet och hjälpte till att sköta de yngre syskonen och andra sysslor. 26 år gammal flyttade Elsa hemifrån för att utbilda sig till barnsköterska och fick sedan arbete i Stockholm.

I Stockholm träffade hon blivande maken Sven som utbildade sig till polis. Elsa och Sven gifte sig och de bosatte sig i Uddevalla där han fått tjänst. Efter sju år i Uddevalla flyttade de till Falun och Kvarnberget där de tre sönerna växte upp. Hemmet var en samlingsplats för sönerna och deras vänner.

Efter drygt 30 år på Kvarnberget byggde Elsa och Sven eget hus i Kårtäkt. Där anlade Sven och Elsa en trädgård med bland annat växter från Svens barndomshem.

För fem år sedan blev det för jobbigt att sköta hus och trädgård och flyttade in i en lägenhet på Kungsgårdsvägen. För att saknaden efter trädgården inte skulle bli för stor tog de med sig en del av växterna och planterade nedanför balkongen.

För ett år sedan gick Sven bort och saknaden efter honom är stor. På 1960-talet gick Elsa en kurs i målning och efter Svens bortgång återupptog hon målandet igen och blev övertalad att ställa ut sina alster.

Elsa är en mycket pigg och spänstig dam och att hon ska fylla 90 år kan man inte tro.

-Jag har gymnastiserat sedan ungdomen och äter vegetariskt . Sedan löser jag också flera korsord varje vecka, säger Elsa.

På söndag kommer cirka 50 stycken släktingar för att uppvakta Elsa och titta på hennes utställning.

KATARINA NORMAN

Mer läsning

Annons